Ένωση 25 εταιρειών για την υπεράσπιση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής

Στην ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία «Ένωση για τον Λιγνίτη» προχωρούν 25 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην αλυσίδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε αυτό της Μεγαλόπολης.

Την ιδρυτική πράξη υπογράφουν η ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η ΤΕΝΑ, η ΓΑΙΑ, ΜΕΤΕ και άλλες 25 εταιρείες, με σκοπό τη χάραξη, εκ μέρους της πολιτείας, «των ρυθμιστικών αρχών, ενός δεσμευτικού και μακροχρόνιου σχεδιασμού για τη χρησιμοποίηση του λιγνίτη, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές δημοσιονομικές δυσκολίες και στην ανάγκη στήριξης της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη μακροπρόθεσμα των ΑΠΕ και τη σταδιακή ανθρακοποίηση».

Στην ιδρυτική διακήρυξή τους δηλώνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει, ώστε να μη θεσπιστεί «Όριο Επίδοσης Εκπομπών» ίσο με 550 gr CO2/kWh, για τη συμμετοχή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους μηχανισμούς διαθεσιμότητας ισχύος, γιατί, όπως επισημαίνουν, εάν ισχύσει το παραπάνω όριο «θα αποκλείσει τις λιγνιτικές μονάδες και θα θέσει σε τεράστιο κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας της χώρας».

Τα προσωρινά μέλη του συλλόγου αναφέρουν ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα θέματα που αφορούν τον λιγνίτη και την παραγωγή ενέργειας και θα παρεμβαίνουν με στόχο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την προστασία του περιβάλλοντος.

Τονίζουν ότι η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει με τον λιγνίτη την δική της ηλεκτροπαραγωγή, με στόχο την ομαλή μετάβαση στις νέες πηγές, την αποθήκευση ενέργειας, την αποκεντρωμένη παραγωγή.

Όπως υπογραμμίζουν, η ορθολογική εκμετάλλευση του λιγνίτη -τόσο κατά την εξόρυξη όσο κατά την καύση του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας- μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπου η Ελλάδα δεν υπολείπεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τέλος, τάσσονται υπέρ της ολόπλευρης συνεργασίας με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την προετοιμασία και εξασφάλιση ικανοποιητικής χρηματοδότησης από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, των μηχανισμών ομαλής μετάβασης στη νέα εποχή για τις περιοχές των λιγνιτωρυχείων.

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή αποτελείται από τους Δημήτρη Δημητρακόπουλο (ΔΕΗ), Χ. Παυλίδη (Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας), Υ. Κωνσταντινίδου, Γ. Ναθαναηλίδη (ΤΕΝΑ), Κ. Μεσσήνη (ΜΕΤΕ), Δ. Χατζηχαρίση (Εκεντρο), Ζ. Λιβιεράτου, ενώ η έδρα του συλλόγου θα βρίσκεται στην Αθήνα.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

error: Content is protected !!