Έντερο: Ειδικός αποκαλύπτει τι πρέπει να κάνετε σε κάθε γεύμα για να το διατηρήσετε υγιές

Έντερο: Ειδικός αποκαλύπτει τι πρέπει να κάνετε σε κάθε γεύμα για να το διατηρήσετε υγιές

Ένας ειδικός σε θέματα διατροφής μοιράστηκε τις κορυφαίες συμβουλές του για το πώς να φροντίζετε το έντερο, από την καθημερινή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, έως την αποφυγή μεγάλων γευμάτων έως και τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Αφορμή για τις συστάσεις του ειδικού στάθηκε μια έρευνα, που έγινε από την παγκόσμια εταιρεία υγείας Herbalife, και η οποία διαπίστωσε ότι το 35% των ενηλίκων δεν γνωρίζουν τι είναι ή τι κάνει το έντερο και το 18% δεν γνωρίζει καν πού βρίσκεται στο σώμα. Παρόλο που το 70% των ανοσοκυττάρων του σώματός μας ζουν στο έντερο, μόνο το 5% των Βρετανών το γνώριζαν αυτό.

Οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν πράγματα για το Netflix, τις εφαρμογές τηλεφώνου, τους κανόνες ποδοσφαίρου ή την αγαπημένη τους ομάδα παρά για αυτό το μέρος του σώματός τους. Παρόλο που το 45% πιστεύει ότι η υγεία του εντέρου είναι σημαντική, σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) δεν λαμβάνουν κανένα συμπλήρωμα για να το διατηρήσουν υγιές.

 «Όπως δείχνει η έρευνα, οι Βρετανοί γνωρίζουν πολύ λίγα για ένα από τα πιο σημαντικά όργανα στο σώμα μας. Το έντερο όχι μόνο βοηθά στην πέψη των τροφίμων για να υποστηρίξει ένα υγιές πεπτικό σύστημα, αλλά η λειτουργία του βοηθά το σώμα μας πρακτικά και έχει επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ψυχική μας υγεία», δήλωσε ο Δρ. Richard Allison, διατροφολόγος της Herbalife.

Ο ρόλος του εντέρου για την παραγωγή σεροτονίνης και η σημασία των προβιοτικών

Το έντερο μας, το οποίο συνήθως αναφέρεται σε όλα τα μέρη στο εσωτερικό που μας βοηθούν να τρώμε και να αφομοιώσουμε το φαγητό, όπως το στομάχι, τα έντερα και το κόλον είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Αλλά το 95% των ανθρώπων δεν γνωρίζουν πόση σεροτονίνη, η οποία είναι πραγματικά σημαντική για τη διάθεσή μας, παράγει το έντερο μας και φτάνει περίπου στο 95%.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (72%) είπαν σωστά ότι η κοιλιά είναι αυτό που δίνει σε όλα τα άλλα μέρη του σώματος τα πράγματα που χρειάζονται για να παραμείνουν ζωντανά, αν και το 15% λανθασμένα πιστεύει ότι αυτό είναι αρμοδιότητα της καρδιάς. Μια μελέτη που έγινε από το OnePoll διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι τα προβιοτικά, αυτά τα μικροσκοπικά ζωντανά όντα όπως βακτήρια και ζύμες που είναι πραγματικά καλά για την κοιλιά και το έντερο.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ακόμη ότι τα προβιοτικά βρίσκονται φυσικά στα ζυμαρικά (5%), στο παγωτό (4%), στον καφέ (4%), στο τηγανητό κοτόπουλο (4%), ακόμη και στα κέικ (3%). Ο Δρ. Richard Allison πρόσθεσε: «Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μας σημαίνει ότι είμαστε επιρρεπείς στο να παραλείπουμε γεύματα και να τρώμε εν κινήσει».

Ένα μέλος του Sport and Exercise Nutritionist Register (SENR) ισχυρίζεται ότι τα συμπληρώματα που παρασκευάζονται με ένα μείγμα ζωντανών βακτηρίων και φυτικών ινών είναι «ένας εύκολος τρόπος για να θρέψετε το έντερο σας χωρίς κόπο». Είπε επίσης ότι αυτός ο συνδυασμός «βοηθά στην καταπολέμηση των λιγότερο φιλικών βακτηρίων και ενισχύει την ανοσία έναντι των λοιμώξεων».

Ο 5 κορυφαίες συμβουλές του Δρ. Richard Allison για να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δρ. Richard Allison μοιράζεται τις κορυφαίες συμβουλές του για την υγεία του εντέρου. Λέει ότι πρέπει να τρώμε τροφές γεμάτες φυτικές ίνες κάθε μέρα, να αποφεύγουμε τα μεγάλα γεύματα για τρεις ώρες πριν τον ύπνο, να πίνουμε άφθονο νερό και να δοκιμάζουμε ένα νέο φρούτο ή λαχανικό κάθε εβδομάδα.

Υπάρχει όμως και μία συμβουλή που, σύμφωνα με τον ειδικό, πρέπει να ακολουθούμε σε κάθε γεύμα. Και αυτή είναι το να μασάμε το φαγητό μας 15-20 φορές σε κάθε μπουκιά. Συνοπτικά, οι συμβουλές του ειδικού:

    Εισάγετε ένα νέο είδος φρούτων ή λαχανικών κάθε εβδομάδα

    Μασήστε το φαγητό σας, τουλάχιστον 15-20 φορές

    Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα τρεις ώρες πριν από την ώρα που πάτε για ύπνο

    Τρώτε καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

    Μείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας άφθονο νερό όλη την ημέρα