Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Χαλκιδική

Ο υπουργός Περιβάλλοντος
Σ. Φάμελος στις επετειακές
εκδηλώσεις στον Πολύγυρο
Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε απ΄ άκρου εις άκρον της Χαλκιδικής η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στον Πολύγυρο το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελος.
Μετά το τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό ο Πανηγυρικός της ημέρας από τηναπό την κα Όλγα Ευαγγελοπούλου, Φιλόλογο του Γυμνασίου Πολυγύρου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων και μαθητική παρέλαση.  Την Βουλή εκπροσώπησε η βουλευτής Χαλκιδικής, Κατερίνα Ιγγλέζη, ενώ παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και άλλοι επίσημοι.

28η Οκτωβρίου στην Αρναία
Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Αρναία. Η ημέρα ξεκίνησε με το Εωθινό. Η φιλαρμονική παιάνισε το πρωί στους δρόμους της κωμόπολης εμβατήρια και υψώθηκε η Σημαία μπροστά από το Δημαρχείο.

Στη συνέχεια τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιερισσού κ.κ. Θεοκλήτου. Μετά τον πανηγυρικό και το πέρας της δοξολογίας, κλήρος και λαός κατευθύνθηκαν στο μνημείο των ηρώων όπου εψάλη η επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας.  Μετά την Μαθητική παρέλαση όλων των σχολικών μονάδων της Αρναίας, ακολούθησε στην αίθουσα ¨Μητροπολίτης Σωκράτης¨ του Δημαρχείου, η τελετή βράβευσης των αποφοίτων των δυο Λυκείων, Γενικού και Επαγγελματικού, που πέτυχαν την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Νικήτη

Με λαμπρότητα τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και στις δημοτικές και τοπικές Κοινότητες του δήμου Σιθωνίας, με επίκεντρο των εορτασμών τη Νικήτη.
Το πρωί τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό της κοιμήσεως της Θεοτόκου παρουσία του δημάρχου Σιθωνίας, Ιωάννη Τζίτζιου, δημοτικών και τοπικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων. Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος σε δήλωσή του ανέφερε: «Από τον γενναίο αγώνα των προγόνων μας, της γενιάς του ‘40, να εμπνευστούμε από το παράδειγμά τους και να αγωνιζόμαστε με ενότητα απέναντι στις δυσκολίες των καιρών. Χρόνια πολλά σε όλους». Στη συνέχεια, στο μνημείο Ηρώων τελέσθηκε τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και μαθητική παρέλαση.

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
στα Ν. Μουδανιά

Με παρελάσεις και κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκαν στα Ν. Μουδανιά οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων της πόλης παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους πολιτών. Ακολούθησε μαθητική παρέλαση. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς και Σωτηρία Βλάχου, ο δήμαρχος Μανώλης Καρράς, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και άλλοι επίσημοι.

Με μαύρα περιβραχιόνια έκαναν
παρέλαση οι μαθητές του Λυκείου Αγ.Νικολάου
Με μαύρα περιβραχιόνια έκαναν παρέλαση οι μαθητές του Λυκείου Αγ.Νικολάου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείου να στείλει ειδικότητες καθηγητών στο σχολείο τους.  Οι μαθητές και οι γονείς τους βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες ζητώντας να έρθουν στο Λύκειο καθηγητές για τα μαθήματα των παιδιών που δίνουν φέτος πανελλαδικές.  Σήμερα το πρωί οι μαθητές του Λυκείου πήγαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου για να παρακολουθήσουν τη Δοξολογία της Εθνικής Επετείου με μαύρα περιβραχιόνια στα μπράτσα και στη συνέχεια έκαναν παρέλαση στους δρόμους του Αγίου Νικολάου.

Η σημερινή παρέλαση στη Σάρτη

Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σάρτης «Η ΑΦΗΣΙΑ»

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου
στο Νέο Μαρμαρά

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στο Νέο Μαρμαρά του Δήμου Σιθωνίας. Την δημοτική αρχή εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Κατερίνα Γιουβαρλάκη.