ΕΠΙΣΗΜΟ: Χωρίς μάσκες έξω από 5/3 – Πότε θα «τελειώσουν» σε εσωτερικούς χώρους

Αλλαγές και για την πληρότητα των ΜΜΜ

Οριστικό τέλος στις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους από τις 5 Μαΐου, με την κυβέρνηση να αποδέχεται τη σχετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, στη σημερινή συνεδρίαση της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την γενική γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, παραμένει ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΥΑ θα περιλαμβάνει άρση των περιορισμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσον αφορά την πληρότητά τους, η οποία επιστρέφει στο 100%.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων ειδικά για τους εμβολιασμένους επανέλαβε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε “Σήμερα πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, την κυρία Ammon και είχαμε μια εκτενή συζήτηση για την πανδημία. Αυτή τη στιγμή, η εικόνα είναι ότι, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, η πανδημία θα είναι σε φθίνουσα πορεία. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, πάμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων για τους εμβολιασμένους, ήδη τα περισσότερα έχουν αρθεί.

“Θα ξεκινήσουμε από τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Για τους εσωτερικούς χώρους θα χρειαστούμε παραπάνω χρονικό διάστημα. Αλλά υπολογίζουμε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι περισσότεροι από τους περιορισμούς που υπάρχουν θα έχουν αρθεί και εφόσον συνεχιστεί έτσι η πορεία της πανδημίας και επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, το Πάσχα και το καλοκαίρι που θα είναι πάρα πολύ κοντά στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους”.