ΕΠΙΣΗΜΟ: «Πράσινο» φως για εμβόλια σε παιδιά 12 έως 15 ετών

Από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των παιδιών 12 έως 15 ετών

Τα όσα είπε το πρωί ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δήλωσε πως μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξουν τα ραντεβού για εμβολιασμό και των παιδιών 12-15 ετών, επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ανακοίνωσε τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για τον εμβολιασμό της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Όπως είπε η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει, κάνοντας έκκληση στους συμπολίτες μας που ακόμη παραμένουν ανεμβολίαστοι και κινδυνεύουν, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε και σε ό,τι αφορά τα παιδιά.

Η ίδια μίλησε για ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, σημειώνοντας πως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα στο περιβάλλον τους που είναι ευάλωτα: Είτε οι ανεμβολίαστοι, είτε οι έχοντες νοσήματα.

 «Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τον Covid», επεσήμανε επίσης, ενώ συμπλήρωσε πως «οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων».

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna που έχουν εγκριθεί για τον εμβολιασμό των παιδιών, τονίζοντας ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Είπε ότι οι ανεπιθύμητη ενέργεια περικαρδίτιδας, μυοκαρδότιδας στα παιδιά είναι σπάνια- στην Αμερική έχουμε 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων.

Στην συνέχεια, αφού μίλησε για τον εμβολιασμό παιδιών που ήδη «τρέχει» σε πολλές χώρες, ανακοίνωσε πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, ιδίαιτερα για αυτά με χρόνια υποκείμενα νοσήματα την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσε πως την ερχόμενη Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά άνω των 12 ετών και έως τα 15. Τα ραντεβού θα κλείνονται από τους γονείς των παιδιών, ενώ η προσέλευση τους για εμβολιασμό θα πρέπει επίσης να γίνεται συνοδεία ενός γονέα/κηδεμόνα.

Τα ραντεβού μπορούν να κλείσει στο emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet οποιοσδήποτε από τους γονείς ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδια με το παιδί, ή στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία, και τα παιδιά πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Νωρίτερα ενημέρωσε πως σήμερα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 62.000 εμβολιασμοί και η μέρα θα κλείσει κοντά στους 75.000 εμβολιασμούς.

Συνολικά, από την πρώτη μέρα, έχουν γίνει πάνω από 10.200.000 εμβολιασμοί.

5.600.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μία δόση του εμβολίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 63% επί του ενήλικου πληθυσμού.

4.915.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί στο 55% επί του ενήλικου πληθυσμού.