Επίσκεψη Θ. Καράογλου στους Δήμους της Χαλκιδικής

Τα Ν. Μουδανιά, τον Πολύγυρο, την Ιερισσό και τη Νικήτη επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Θεόδωρος Καράoγλου,  στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κεντρική Μακεδονία, και συναντήθηκε με τους κατά τόπους δημάρχους. Νωρίτερα είχε επισκεφθεί και το Δήμο Κασσάνδρας.

Τον δήμο Κασσάνδρας επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, έθεσε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, την αποκομιδή των απορριμμάτων και άλλα μεγάλα έργα που έχουν προτεραιότητα για το δήμο προκειμένου να αναβαθμιστεί η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί έχουμε αρωγό το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και όλη την κυβέρνηση και ευελπιστώ ότι από δω και πέρα θα δρομολογήσουμε ένα – ένα τα θέματα για να πετύχουμε τις λύσεις των προβλημάτων μας», τόνισε η κ. Χαλκιά. «Σε πρώτη φάση θέλουμε να λύσουμε ζητήματα καθημερινότητας και σε δεύτερο επίπεδο είναι τα έργα υποδομής τα οποία θα ανεβάσουν και την ποιότητα και την ποσότητα του τουρισμού μας», πρόσθεσε η δήμαρχος.  Η κ. Χαλκιά δήλωσε χαρούμενη που ο δήμος έχει, όπως είπε, αρωγό το Υπουργείο Μακεδονίας θράκης και όλη την κυβέρνηση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο εξής θα δρομολογηθούν τα θέματα για να επιτευχθούν οι λύσεις των προβλημάτων.

Ο Υφυπουργός, κ. Καράογλου, από την πλευρά του, τόνισε ότι επιδιώκει να έχει μια προσωπική εικόνα για τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου, και επιλέγει να περιοδεύσει σε κάθε άκρη της περιοχής ευθύνης του. Όπως επεσήμανε, η Χαλκιδική και ιδιαίτερα η Κασσάνδρα είναι ένας ευλογημένος τόπος, όπου πρέπει να λυθούν όλα τα προβλήματα και να γίνουν σοβαρά βήματα ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στην ανοδική πορεία του τουρισμού.

 «Η Χαλκιδική και ειδικότερα η Κασσάνδρα είναι βιτρίνα της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι ένας τόπος που προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και ξεπερνάει το εκατομμύριο κατά την περίοδο αιχμής. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσει την ανοδική πορεία. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των υποδομών για να συνεχίσει να ανεβαίνει το επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες, για να μπορέσουν να έχουν ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης οι κάτοικοι που πραγματικά το αξίζουν», σημείωσε με έμφαση ο κ. Καράογλου.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Υφυπουργός ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού και συνέστησε ψυχραιμία και τήρηση των οδηγιών που δίνονται από τους αρμόδιους γιατρούς.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα και υπήρξαν δεσμεύσεις για περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Κασσάνδρας και το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης πρόκειται να επιλύονται το ταχύτερο δυνατόν τυχόν προβλήματα στην περιοχή.

Ο κ. Καράογλου πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στους δύο Μητροπολίτες, Κασσανδρείας και Ιερισσού, όπου είχε μαζί τους σύντομες συζητήσεις.

Στην Ιερισσό, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος επανέλαβε στον υφυπουργό το αίτημα του Δήμου Αριστοτέλη να έχει λόγο για θέματα της υπό διαμόρφωση νέας σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, τόσο για τις περιβαλλοντικές παραμέτρους, όσο και για το ύψος των αντισταθμιστικών οφελών, που αφορούν άμεσα την τοπική κοινωνία.

Επίσης ενημέρωσε τον υφυπουργό για τις δράσεις ανάδειξης της τουριστικής προοπτικής του Δήμου Αριστοτέλη που έχουν εντατικοποιηθεί τους τελευταίους μήνες και συζήτησε μαζί του τις δυνατότητες συνεργασίας των δύο πλευρών, για την υποστήριξη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Επίσης, με δεδομένα τα έντονα οικονομικά προβλήματα του Δήμου τα οποία επίσης παρέθεσε, ζήτησε τη συνδρομή του κ. Καράογλου για την επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης των προβλεπόμενων εκτάκτων ενισχύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Δήμο Αριστοτέλη και των αποζημιώσεων προς τους Δημότες που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, καθώς και για τη σύντομη αντιμετώπιση των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού που ήδη έχει εκθέσει στην ηγεσία του υπουργείου η Δημοτική Αρχή, ιδιαίτερα στην Τεχνική Υπηρεσία και στην Οικονομική Υπηρεσία.

Ο κ. Βαλιάνος δήλωσε:  “Ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, έχει κατ` επανάληψη αποδείξει τη διάθεσή του για ενεργό συνδρομή στο έργο Δήμων και φορέων της περιοχής ευθύνης του και είμαι βέβαιος, πως για μια ακόμα φορά θα αποτελέσει έναν “καλό αγωγό” των θέσεων και των αιτημάτων του Δήμου μας, σε σειρά θεμάτων, προς την κυβέρνηση. Ανάμεσα σε αυτά, εκτός των οικονομικών και όσων σχετίζονται με την μεταλλευτική δραστηριότητα και τα προβλήματα από τις θεομηνίες που αντιμετωπίσαμε, έθεσα το γεγονός ότι το δίκτυο υποδομών της περιοχής παραμένει δυσανάλογα ελλειμματικό ή πεπαλαιωμένο, σε σύγκριση με τον υπερπληθυσμό που καλείται να εξυπηρετήσει ο Δήμος κατά την τουριστική περίοδο, όπως το σύνολο της Χαλκιδικής. Ζήτησα επίσης και την προώθηση της συντομότερης δυνατής ανασύστασης του Αστυνομικού Τμήματος Ιερισσού, αλλά και την ενίσχυση του δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ως Δημοτική Αρχή προσβλέπουμε στη συνεργασία που οφείλουμε θεσμικά να έχουμε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών. Από την πλευρά μας θα προσπαθούμε πάντα, αυτή τη συνεργασία να την ενισχύουμε και να την αξιοποιούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, με στόχο την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας”.

Με το δήμαρχο Ν. Πρποντίδας, συζητήθηκαν θέματα του Δήμου και ζητήθηκε από το δήμαρχο η στήριξη του υφυπουργού για την επίλυσή τους.

 «Ήταν μία καλή ευκαιρία συζήτησης για κάποια σημαντικά ζητήματα του τόπου μας. Οι δυσκολίες που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες, το κλείσιμο ή υποβάθμιση υπηρεσιών αλλά και οι «πληγές» που άφησε πίσω της η κακοκαιρία του Ιουλίου, καθώς και το ζήτημα των αποζημιώσεων ήταν μεταξύ των θεμάτων, που τέθηκαν στον Υφυπουργό» δήλωσε ο Δήμαρχος Μ. Καρράς.

Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπ. Ντέμπλας έθεσε στον υφυπουργό ζητήματα όπως η ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Νικολάου, η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού πλην ενός μηχανικού στην τεχνική υπηρεσία του δήμου, τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανοικοδόμηση, αλλά και η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου και του Πολυδύναμου Ιατρείου Συκιάς.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Σιθωνίας ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την ανάγκη να προχωρήσουν αντιπλημμυρικά έργα, και άλλα που ήταν ενταγμένα στο πρόγραμμα Φιλόδημος και δεν πρέπει να χαθούν, καθώς και για την μεγάλη σημασία που έχει το οδικό έργο Μουδανιών Σιθωνίας. Τέλος, επισημάνθηκε από τον κ. Ντέμπλα η ανάγκη οικονομικής στήριξης της Σιθωνίας στο πλαίσιο των έκτακτων αναγκών, καθώς ήδη για τη θεομηνία του περασμένου Νοεμβρίου ο δήμος κλήθηκε να διαθέσει 500 χιλ. ευρώ από τα ταμεία του.