Επισκέψιμος και πάλι ο πύργος της Γαλάτιστας

Με μέριμνα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους άνοιξε από 20/04/2022 και θα παραμείνει για τους επόμενους 7 μήνες τουλάχιστον πύργος της Γαλάτιστας.

Η Εφορία έχει συνάψει σύμβαση εργασίας με 1 εργαζόμενο με αποτέλεσμα ο Πύργος να είναι ανοιχτός και να δέχεται τους επισκέπτες του καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από 08:30 έως 15:30 εκτός Τρίτης.

Στα βυζαντινά χρόνια στη θέση του σημερινού χωριού και πιθανότατα γύρω από τον σωζόμενο πύργο πρέπει να υπήρχε οικισμός με το όνομα “Γαλάτισσα”. Ταυτισμένος με τον τόπο είναι ο βυζαντινός πύργος. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερα σωζόμενους πύργους της Χαλκιδικής, οχυρωματικού χαρακτήρα.

Αρχιτεκτονικά ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα βυζαντινών τετράπλευρων πύργων, τους οποίους συναντάμε στη Μακεδονία και στο Άγιον Όρος. Αυτοί είναι γνωστοί από τα ισχυρά ποδαρικά (αντηρίδες) που ενισχύουν τους εξωτερικούς τοίχους τους, και χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 16 αιώνα.

Ο πύργος της Γαλάτιστας έχει δύο οικοδομικές φάσεις. Στην πρώτη φάση ανήκει το κάτω τμήμα του και χρονολογείται τον 11ο αιώνα ενώ στη δεύτερη το άνω τμήμα του και χρονολογείται τον 14ο αιώνα.

www.halkidikinews.gr