Επιστήμονες: Πώς επιβιώνει ο κορωνοϊός σε 4 επιφάνειες και αέρα

Νέα επιστημονικά ευρήματα και ένα βίντεο που δείχνει την ευκολία της μετάδοσης

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Πρίνστον και της Καλιφόρνιας προχώρησαν σε μία νέα ανακάλυψη με σημαντικά ευρήματα για τα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Live Science των ΗΠΑ, επί της ουσίας δεν γνωρίζουμε πέρα από πάσα αμφιβολία πόσο καιρό επιβιώνει ο κορωνοϊός στις επιφάνειες. Ωστόσο, η νέα ανάλυση αναφέρει τα εξής:

  • Ο ιός μπορεί να παραμείνει βιώσιμος στον αέρα για έως και 3 ώρες,
  • σε χαλκό για έως και 4 ώρες,
  • σε χαρτί έως 24 ώρες
  • και σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα από 2 έως 3 ημέρες.

Σημειώνεται πως η εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στη βάση δεδομένων preprint medRxiv την Τετάρτη και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στο The Journal of Hospital Infection ανέλυσε αρκετές δεκάδες δημοσιεύσεις που είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως για τους ανθρώπινους κορωνοϊούς (εκτός από τον νέο coronavirus) για να πάρουν μια καλύτερη ιδέα για το πόσο χρόνο μπορούν να επιβιώσουν έξω από το σώμα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν αυτός ο νέος κορωνοϊός μοιάζει με άλλους ανθρώπινους κορωνοϊός, όπως τα «ξαδέρφια» του που προκαλούν SARS και MERS, μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες – όπως μέταλλο, γυαλί ή πλαστικό – για εννέα ημέρες (Αντιθέτως, οι ιοί της γρίπης επιβιώνουν μόνο για περίπου 48 ώρες). Αλλά ορισμένοι από αυτούς δεν παραμένουν ενεργοί για τόσο καιρό σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 86 βαθμούς Φαρενάιτ (30 βαθμοί Κελσίου). Οι συγγραφείς επίσης διαπίστωσαν ότι αυτοί οι κορωνοϊοί μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά από οικιακά απολυμαντικά.

Για παράδειγμα, απολυμαντικά με 62-71% αιθανόλη, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο (λευκαντικό) μπορούν να “απενεργοποιήσουν” αποτελεσματικά τους κορωνοϊούς εντός ενός λεπτού, σύμφωνα με τη μελέτη. «Αναμένουμε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα ενάντια στο 2019-nCoV», γράφουν οι ερευνητές, αναφερόμενοι στον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, παρόλο που ο νέος κορωνοϊός είναι παρόμοιο στέλεχος με τον κορωνοϊό του SARS, δεν είναι σαφές εάν θα συμπεριφερθεί το ίδιο.

Επίσης, δεν είναι σαφές πόσο συχνά τα χέρια μολύνονται με κορωνοϊούς μετά από επαφή με ασθενή ασθενή ή μολυσμένη επιφάνεια, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το πλύσιμο των χεριών ή τη χρήση χεριών με βάση το αλκοόλ για απολύμανση των χεριών, γράφουν οι συγγραφείς.

Είναι πιθανό ότι ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί από τον ιό αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή πιθανόν τα μάτια τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). “Αλλά αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος διάδοσης του ιού”. Αν και ο ιός παραμένει βιώσιμος στον αέρα, η νέα μελέτη δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από την αναπνοή τους από τον αέρα, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο ιός είναι πιθανότερο να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο μέσω στενής επαφής και αναπνευστικών σταγονιδίων από βήχα και φτάρνισμα που μπορεί να «προσγειωθεί» στο στόμα ή στη μύτη ενός κοντινού ατόμου, σύμφωνα με το CDC.