Επιστολή Απ. Πάνα στην Υπ.Πολιτισμού Μενδώνη Λίνα για την αποκατάσταση του Μνημείου του Καπετάν Χάψα

Επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη Λίνα, απέστειλε ο Βουλευτής Χαλκιδικής Απ. Πάνας με την οποία ζητά, να αποκατασταθεί άμεσα το Μνημείο του Καπετάν Χάψα, που βρίσκεται ανάμεσα στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής και τα Βασιλικά.

Το συγκεκριμένο Μνημείο πριν ένα χρόνο περίπου, βεβηλώθηκε από άγνωστους οι οποίο αφαίρεσαν την ανάγλυφη ορειχάλκινη αναπαράσταση της πολύνεκρης μάχης, αφήνοντας μόνο την μαρμάρινη πλάκα.

Ο κ. Πάνας αναφέρει σχετικά : «Το Μνημείο του Καπετάν Χάψα που βρίσκεται κοντά στη βυζαντινή «Μονή της Αγίας Αναστασίας» είναι ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την ιστορία της Χαλκιδικής, γι΄ αυτό με την επιστολή μου στην Υπουργό ζήτησα, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων, να το βρει πλήρως ανακαινισμένο».

Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει ως εξής :

Χαλκιδική  10/06/2020

ΠΡΟΣ:  – Την Υπουργό Πολιτισμού και     

Αθλητισμού κ. Μενδώνη   

Στυλιανή(Λίνα).

ΚΟΙΝ.: -Δήμους Π.Ε.Χαλκιδικής.

-Παγχαλκιδικό Σύλλογο      

Θεσσαλονίκης «Ο                   

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

Θέμα: « Αποκατάσταση Μνημείου της Μάχης των Βασιλικών στη Χαλκιδική ».

Αξιότιμη κ. Υπουργέ

Στις 10 Ιουνίου του 2020 συμπληρώνονται 199 χρόνια από τη «Μάχη των Βασιλικών». Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ο φετινός εορτασμός της επετείου, να γίνεται σε ένα μνημείο το οποίο παραμένει βεβηλωμένο, ένα χρόνο σχεδόν μετά από την πρωτόγνωρη κλοπή, καθώς άγνωστοι αφαίρεσαν την μήκους οκτώ μέτρων ανάγλυφη ορειχάλκινη αναπαράσταση της πολύνεκρης μάχης, αφήνοντας μόνο την μαρμάρινη πλάκα.

Το Μνημείο όπως γνωρίζετε, βρίσκεται κοντά στην « Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας», ανάμεσα στη Γαλάτιστα Χαλκιδικής και τα Βασιλικά και μαζί με την ιστορική βυζαντινή Μονή αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.

Η « Μάχη των Βασιλικών» και η απαράμιλλη μαχητικότητα των παλικαριών του Καπετάν Χάψα, έμεινε στην ιστορία και σηματοδότησε την Επανάσταση στη Χαλκιδική. Αυτός ήταν ο λόγος, που στήθηκε το εν λόγω Μνημείο με τη φροντίδα του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Τσάρα.

Κυρία Υπουργέ,

είναι αίτημά μας αλλά και όλων των πολίτων της Χαλκιδικής, η άμεση αποκατάσταση του Μνημείου. Παράλληλα θα ήταν «ευχής έργον» ο εορτασμός της επετείου των 200 χρόνων, να το βρει πλήρως ανακαινισμένο.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας και την ένθερμη υποστήριξη που επιδεικνύετε, για την προαγωγή του  πολιτισμού του τόπου μας, ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση.

Με τιμή

ΠΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Βουλευτής Χαλκιδικής

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ