Επιστολή ΠΟΞ για τη πληρωμή των ξενοδοχείων καραντίνας

Στο θέμα των πληρωμών των ξενοδοχείων καραντίνας επανέρχεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της προς το υπουργείο Τουρισμού, ζητώντας “η ρύθμιση που (ορθά) προβλέφθηκε για τα ξενοδοχεία που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», για την πληρωμή των οποίων δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (άρθρο 80 του ν.4722), να επεκταθεί και στα ξενοδοχεία καραντίνας που είναι και σαφώς λιγότερα”.

Αναλυτικά η επιστολή

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Υ.Γραμματέα,

Δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επανέλθουμε στο θέμα των πληρωμών των ξενοδοχείων καραντίνας. Είχαμε εξαρχής επισημάνει πως ήταν απόλυτα αναγκαίο η ρύθμιση που (ορθά) προβλέφθηκε για τα ξενοδοχεία που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», για την πληρωμή των οποίων δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα (άρθρο 80 του ν.4722), να επεκταθεί και στα ξενοδοχεία καραντίνας που είναι και σαφώς λιγότερα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε με συνέπεια από τα χρήματα που έχουν λαμβάνειν οι συνάδελφοι να αφαιρούνται α. τα υπόλοιπα ενεργών ρυθμίσεών τους προς το Δημόσιο, β. τα υπόλοιπα των ενεργών ρυθμίσεων τους προς τον ΕΦΚΑ, γ. όλος ο ΕΝΦΙΑ (που μπορεί να πληρωθεί σε 6 δόσεις) και δ. όλος ο φόρος εισοδήματος (που ομοίως πληρώνεται σε 6 δόσεις).

Το ερώτημα που κανέναν δεν φαίνεται να απασχολεί είναι ποιος θα πληρώσει τους εργαζομένους, τους προμηθευτές και τα λειτουργικά έξοδα του ξενοδοχείου; Πώς θα ζήσουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι και οι οικογένειές τους, οι οποίοι δεν μπορούσαν και δεν μπορούν να διαθέσουν τα δωμάτιά τους σε άλλους πελάτες, μιας και όλα έχουν δεσμευθεί από το Υπουργείο σας.

Για τις καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των πληρωμών προτιμούμε να μη σχολιάσουμε καν.

Οι συνάδελφοι δεν ζήτησαν να χρησιμοποιηθούν τα ξενοδοχεία τους ως ξενοδοχεία καραντίνας. Τους ζητήθηκε να διαθέσουν τα δωμάτιά τους για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, τους προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιούνται και τη χώρα τους. Φαίνεται πως αυτό δεν αναγνωρίζεται, ούτε και εκτιμάται.

Παρακαλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να επιλύσετε τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Με εκτίμηση,

Γρηγόρης Τάσιος                                                                       

Πρόεδρος Δ.Σ.                                                                         

Γενικός Γραμματέας

Μανώλης Τσακαλάκης