Επιβεβαιώνεται η θέληση της Κίνας για συνέχιση των επενδύσεων στην Ελλάδα

Τις τελευταίες εβδομάδες το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνεργάζεται στενά με το φορέα που είναι αρμόδιος για το σχεδιασμό κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό (National Development Reform Commission) όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός ‘Αδωνις Γεωργιάδης στο 2ο BELT AND ROAD INVEST IN GREECE 2021 FORUM που διεξήχθη σήμερα διαδικτυακά. Ο υπουργός ανέφερε ότι εκτίμησή του είναι πως μόλις ξεπεραστεί η πανδημία θα υπάρχει σημαντική συνέχεια για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης από την πλευρά του, παρουσίασε συνοπτικά τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση ώστε να διευκολύνει τις ξένες επενδύσεις καθώς και τα κίνητρα που παρέχονται στους επενδυτές. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην θέση της Ελλάδας ως διαμετακομιστικό κόμβο για την μεταφορά εμπορευμάτων στην Ευρώπη. Ο κ. Παπαθανάσης έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση στέκει αρωγός στους επενδυτές, κατά συνέπεια και για τους κινέζους επενδυτές, προκειμένου να αυξηθούν περαιτέρω οι επενδύσεις στη χώρα.

Τη σημασία της ανάπτυξης της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας, μέσω των οικονομικών, πολιτιστικών, τουριστικών και εκπαιδευτικών ανταλλαγών, τα τελευταία χρόνια, ανέδειξε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΔΟΣΕ) του Υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής. Ο γενικός γραμματέας αναφερόμενος στις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, επισήμανε ότι διαθέτουν μεγάλη δυναμική και έχουν ως στόχο την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, την προώθηση των επενδύσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον ναυτιλιακό τομέα.

Την πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα εκπροσώπησε στο φόρουμ ο Wang Qiang ο οποίος ανέφερε στην ομιλία του: «Η Ελλάδα είναι ένας πολύ καλός φίλος και συνεργάτης της Κίνας, οι δύο χώρες βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στην πολιτική υποστήριξη, προωθούν το κοινό συμφέρον και την win-win συνεργασία στο οικονομικό επίπεδο.

Το 2021 είναι ένα έτος με ιδιαίτερη σημασία. Τον Μάρτιο η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την ανεξαρτησία της, τον Ιούνιο η Κίνα γιορτάζει τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αυτό το έτος η ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει το πρόγραμμα Greece 2.0 ώστε να συνεχίσει να βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον και να αυξήσει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Παράλληλα η κυβέρνηση της Κίνας ξεκινάει να εφαρμόσει το 14ο πενταετές πλάνο για να ξεκινήσει ένα νέο ταξίδι, χτίζοντας μία μοντέρνα σοσιαλιστική χώρα. Οι αναπτυξιακές στρατηγικές της Ελλάδας και της Κίνας είναι εξαιρετικά παρόμοιες. Επιπρόσθετα στα παραδοσιακά πεδία, υπάρχει μεγάλος χώρος για συνεργασία σε αναδυόμενους κλάδους όπως η τεχνολογική καινοτομία, η ψηφιακή οικονομία και η πράσινη οικονομία».

Το ίδιος στέλεχος της πρεσβείας αναφέρθηκε και στις Σινο-Ευρωπαικές σχέσεις λέγοντας: «Η Ελλάδα είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κίνα και η Ευρώπη είναι δύο σημαντικές δυνάμεις στον κόσμο. Μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούμε να επιτύχουμε μια win-win κατάσταση. Η οικονομική και εμπορική συνεργασία αποτελεί σημαντικό μέρος των σχέσεων Κίνας-ΕΕ και οι Κινέζοι και Έλληνες επιχειρηματίες ήταν πάντα η νέα δύναμη για την προώθηση της φιλικής συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας και Κίνας-ΕΕ. Ο Πρόεδρος Xi Jinping τόνισε πρόσφατα κατά την επικοινωνία με Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι τρέχουσες σχέσεις Κίνας-ΕΕ αντιμετωπίζουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης καθώς και διάφορες προκλήσεις. Πρέπει να κατανοήσουν τη γενική κατεύθυνση και τον κύριο τόνο της ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας-ΕΕ από στρατηγική άποψη. Ελπίζω ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη τους, θα προχωρήσουν, θα μετατρέψουν τις κρίσεις σε ευκαιρίες και θα εμβαθύνουν και θα επεκτείνουν την πρακτική συνεργασία σε διάφορους τομείς».

Από τους ομιλητές σημειώθηκε ότι το φόρουμ συνέπεσε με την έναρξη της πρώτης απευθείας εμπορευματικής πτήσης από την Κίνα (πόλη Ζενγκζού, πρωτεύουσα περιφέρειας Χενάν) προς την Αθήνα (2 πτήσεις την εβδομάδα). Για τον λόγο αυτό οι διοργανωτές του φόρουμ προσκάλεσαν τον Δήμο Ζενγκζού να χαιρετήσει την εκδήλωση.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου (China Chamber of Commerce to the EU -CCCEU), Xu Haifeng, και πρόεδρος της Bank of China Luxemburg, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Ως πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου της Κίνας στην ΕΕ, έχω την τιμή να εκπροσωπώ σήμερα τη φωνή της κινεζικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το CCCEU εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπεί περίπου 1000 κινεζικές επιχειρήσεις στην ΕΕ. Αποστολή μας είναι να προωθήσουμε τη σινο-ευρωπαϊκή οικονομική συνεργασία και να εμβαθύνουμε τον διάλογο και τις ανταλλαγές μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ. Σήμερα μαζευόμαστε για να συζητήσουμε τις κινεζικές επενδυτικές και εμπορικές σχέσεις και πώς να τις ενισχύσουμε τους επόμενους μήνες και χρόνια. Ευτυχώς, η Κίνα και οι Έλληνες έχουν ήδη επιτύχει ένα καλό status quo στις εμπορικές και επενδυτικές τους σχέσεις.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα υπήρξε σταθερός επενδυτικός προορισμός για τους Κινέζους επενδυτές. Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνονται σταθερά, επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε βασικούς τομείς, όπως η ναυτιλία, οι τηλεπικοινωνίες και οι ΑΠΕ. …Μετά από αυτές τις σκέψεις, μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον των Κινέζο-Ελληνικών επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων. Διάφορα στοιχεία θα διασφαλίσουν ότι, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους Κινέζους επενδυτές στο εγγύς μέλλον.

Πρώτον, η γεωγραφική θέση της χώρας την καθιστά βασικό κόμβο εφοδιαστικής για τις συναλλαγές με την Ευρασία. Βρίσκεται στη διασταύρωση τριών ηπείρων, η Ελλάδα είναι ένας κόμβος για νέες και παλιές διαδρομές που συνδέουν την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Η θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο και η ένταξή της στην ΕΕ την καθιστούν επίσης πύλη για την Ευρώπη.

Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει κίνητρα για να καλωσορίσει ξένους επενδυτές, όπως φορολογικά κίνητρα. Ως CCCEU, αντιλαμβανόμαστε το άνοιγμα της Ελλάδας στους ξένους επενδυτές ως μια καθησυχαστική επιβεβαίωση για τις κινεζικές επιχειρήσεις ότι οι φιλοδοξίες και οι προσδοκίες τους μπορούν να γίνουν πραγματικότητα εδώ.

Συμπερασματικά, η Ελλάδα παρουσιάζει πολλά χαρακτηριστικά που την καθιστούν έναν εξαιρετικό κόμβο επενδύσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι πλέον ευθύνη του ιδιωτικού τομέα να μετατρέψει αυτό το επενδυτικό δυναμικό σε συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας win-win. Ελπίζουμε λοιπόν ότι το σημερινό φόρουμ μπορεί να λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα και τις ελληνο-ελληνικές οικονομικές σχέσεις. Ως εκπρόσωπος της κινεζικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Ευρώπη, το CCCEU δεσμεύεται για συνεργασία, ανάπτυξη και ευημερία για αμοιβαίο όφελος. Παραμένουμε παρόντες και ενεργοί, στηρίζοντας Κινέζους επενδυτές που έρχονται στην Ευρώπη και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τους γεφυρώσουμε με Έλληνες συνεργάτες και φίλους, ώστε να μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους».

error: Content is protected !!