«Εραστές της Μόντενα»: Ερευνητές ανακάλυψαν πως οι σκελετοί ανήκουν σε άνδρες

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ζευγάρι των σκελετών που ήταν γνωστοί ως οι «εραστές της Μόντενα», επειδή βρέθηκαν να κρατούν ο ένας τα χέρια του άλλου, ήταν άνδρες. Αρχικά οι ερευνητές δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν το φύλο των σκελετών που είχαν βρεθεί στην Ιταλία το 2009, γιατί δεν ήταν διατηρημένοι σε καλή κατάσταση.

Ωστόσο μία νέα τεχνική, η οποία χρησιμοποιεί μία πρωτεΐνη στην αδαμαντίνη των δοντιών αποκάλυψε το πραγματικό τους φύλο. Η πραγματική σχέση ανάμεσα στους δύο σκελετούς του 4ου με 6ου μ.Χ. αιώνα ωστόσο παραμένει ένα μυστήριο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι δύο ενήλικοι άνδρες θάφτηκαν σκόπιμα κρατώντας ο ένας τα χέρια του άλλου.

Μερικές ενδείξεις που αφορούν τον δεσμό που μπορεί να είχαν μεταξύ τους οι δυο σκελετοί, κάνουν λόγο για συγγένεια (αδέρφια ή ξαδέρφια) ή μπορεί ακόμα να πρόκειται για στρατιώτες που πέθαναν μαζί σε κάποια μάχη, υποστηρίζει ο συγγραφέας, Federico Lugli.  Οι ερευνητές έχουν ενδείξεις ότι το σημείο όπου βρέθηκαν θαμμένοι ήταν νεκροταφείο πολέμου.

Οι ερευνητές από το ιταλικό Πανεπιστήμιο της Μπολόνια δήλωσαν στο περιοδικό «Nature» ότι τα ευρήματα είναι μεγάλης σπουδαιότητας για κατανόηση των πρακτικών ταφής στην Ιταλία εκείνη την εποχή.