Έρχεται άδεια πατρότητας για 2 μήνες

Τις σχετικές διατάξεις μελετά η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε μερική προσαρμογή της οδηγίας 2019/1168

Εκτός από τη δίμηνη άδεια πατρότητας, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να αυξήσει σε δέκα ημέρες την άδεια που θα δικαιούται ο πατέρας μόλις γεννηθεί το παιδί του, από δυο που ισχύει σήμερα.

Άδειες και στους πατέρες μόλις αποκτήσουν παιδί αλλά και στη συνέχεια ώσπου να φτάσει αυτό στην ηλικία των 6 ετών, θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή, το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η αύξηση της άδειας πατρότητας που δίνεται με τη γέννηση του παιδιού, από δύο ημέρες που ισχύει σήμερα σε τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες. Επίσης, σχεδιάζεται η καθιέρωση ειδικής άδειας προστασίας της πατρότητας, διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών, κατ’ αντιστοιχία της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας που είναι διάρκειας έξι μηνών.

Οι σχετικές διατάξεις δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ενώ αναμένεται να περιληφθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Πρόκειται για μερική προσαρμογή σε ευρωπαϊκή οδηγία με την οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας.