Έρχεται… crackdown, κι όχι lockdown: Η «μαύρη λίστα» με καταστήματα από 6/11

Τ.Τ.

Ένα… crackdown (σ.σ. λήψη αυστηρών και δραστικών ελέγχων), κι όχι lockdown ξεκινάει από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση θέτει σε πρώτο πλάνο την τήρηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη. Το «crackdown» της κυβέρνησης στην τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, θα περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους σε καταστήματα, με αυξημένα πρόστιμα στους παραβάτες, με φόντο τα χιλιάδες νέα κρούσματα που σπάνε κάθε ρεκόρ στη χώρα τις τελευταίες ημέρες.

Ως γνωστόν από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύσουν τα εξής μέτρα:

    Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή Pcr τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους.

    Όσον αφορά την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης, θα είναι πλέον υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή pcr τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών.

    Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.

Έτσι, σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους σε μία σειρά από δραστηριότητες, ενώ παράλληλα το βάρος πέφτει στους ελέγχους που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταθούν, όπως έγινε σαφές και στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η σύσκεψη έγινε παρουσία υπουργών αλλά και επικεφαλής των ελεγκτικών μηχανισμών που θα αναλάβουν από το Σαββατοκύριακο να κάνουν σαρωτικούς ελέγχους σε όλη τη χώρα. Νούμερο ένα στόχος των ελέγχων είναι ο έλεγχος της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή τα εκάστοτε πιστοποιητικά να συνοδεύονται και από την ταυτότητα του ατόμου στα καταστήματα.

Δραστικά μέτρα με μεγαλύτερα πρόστιμα

Κρίσιμο ρόλο στην όλη διαδικασία θα έχουν και οι επιχειρήσεις που θα κληθούν να κάνουν τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας, υπό το φόβο αυστηρών προστίμων.

Οι ποινές για μη τήρηση των μέτρων ξεκινούν πλέον από 5000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Επίσης θα δέχονται ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.

Η «μαύρη λίστα» με τα καταστήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες πλέον είναι έτοιμη η διασυνδεσιμότητα μεταξύ των υπηρεσιών, προκειμένου να βλέπουν σε ποια καταστήματα έχουν γίνει έλεγχοι και, όπως αναφέρει το ΣΚΑΪ, να διαμορφωθεί «μαύρη λίστα» των καταστημάτων που έχουν υποπέσει επανειλημμένα σε τέτοιες παραβάσεις ή έχουν ήδη επισημανθεί το προηγούμενο διάστημα. Το τίμημα θα είναι ότι πέραν των κυρώσεων αυτές οι επιχειρήσεις θα βρεθούν και στο στόχαστρο.

Για τους ελέγχους από το Σάββατο επιστρατεύονται:

    8.000 αστυνομικοί

    50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ

    Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα – Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από υπότροπους βάσει λίστας, δηλαδή τους υπότροπους της «μαύρης λίστας». Είναι χαρακτηριστικό ότι σε  κατάστημα στην Πέλλα έγιναν χθες δυο φορές έλεγχοι, βρέθηκαν θαμώνες χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και επιβλήθηκε στην επιχείρηση 12.000 πρόστιμο και 21 μέρες αναστολή λειτουργίας.

Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.

Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια. Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, «δε θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα (διπλασιασμένα μάλιστα) και 15μερα λουκέτα». Οι έλεγχοι θα γίνονται με αυστηρή επιλογή των στόχων, γρήγορα και με μεγαλύτερες ομάδες ελέγχων (σφράγισμα εισόδων – εξόδων) για να γίνει γρήγορα έλεγχος και να μην υπάρχουν διαρροές.

Περαιτέρω, ξεκαθαρίζεται ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί. Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.