Έρχονται 152 τουριστικές επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία

«Το πανελλαδικό ποσοστό απορρόφησης του ΕΣΠΑ είναι 25%, χωρίς τις προκαταβολές, που σημαίνει ότι το 25% αφορά πραγματικές δαπάνες. Με άλλα λόγια, το ένα τέταρτο του ΕΣΠΑ έχει ήδη απορροφηθεί και αναμένεται το υπόλοιπο μέχρι το 2023» τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων του ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την παρουσίαση των επενδύσεων σε νέες τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κορκολής επισήμανε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο, η δράση για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις είχε ξεκινήσει με 120 εκατ. προϋπολογισμό, ενώ υποβλήθηκαν προτάσεις που άγγιζαν τα 1,1 δισ. “Ήμασταν υποχρεωμένοι να βρούμε πρόσθετους πόρους. Σε πρώτη φάση αυξήθηκε το ποσό στα 410 εκατ. και εντάξαμε 2.500 επιχειρήσεις. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προχωράμε σε νέα αύξηση κατά 240 και θα φτάσουμε στα 650 εκ. για ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων και με 4.200 επιχειρήσεις να ενισχύονται. Θα βοηθήσουμε να ιδρυθούν νέες τουριστικές επιχειρήσεις και να αυξήσουν την απασχόληση” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι εντάχθηκαν 152 επενδύσεις στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού ύψους 48 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 24 εκατ. είναι η χρηματοδότηση της Περιφέρειας με πόρους του ΕΣΠΑ. Το ποσό αυτό, όπως είπε ο περιφερειάρχης, προστέθηκε στον προϋπολογισμό που είχε ήδη προκηρύξει το υπουργείο, για να υπάρξει ανταπόκριση στην πολύ μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών. “Οι 152 τουριστικές επενδύσεις ξεκινούν να υλοποιούνται άμεσα” είπε και ζήτησε την παρέμβαση του κ. Κορκολή για την εξασφάλιση και αύξηση των διαθέσιμων πόρων για τις επενδύσεις, ώστε να ενταχθούν ακόμη 174 επενδυτικά σχέδια για χρηματοδότηση με 49 εκ. ευρώ.

 

Οι δράσεις πανελλαδικά για την επιχειρηματικότητα

Αναφερόμενος στις δράσεις του υπουργείου σε σχέση με επιχειρηματικότητα στην προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και σε πανελλαδικό επίπεδο, ο κ. Κορκολής επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν για την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τη σύνδεση της έρευνας σε πανεπιστήμια με την επιχειρηματικότητα 54 δράσεις, με πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που κινητοποιούν 7 δισ. δημοσίων δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό το ποσό, όπως είπε, κινητοποιεί και ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικά κεφάλαια ύψους 5 δισ. επιπλέον ανεβάζοντας το ποσό των επενδύσεων που θα γίνουν στα 12 δισ. “Κάποιες επενδύσεις έχουν ξεκινήσει και οι υπόλοιπες θα γίνουν μέχρι την επόμενη τριετία” πρόσθεσε. Διευκρίνισε, άλλωστε, ότι στο ποσό αυτό  προστίθενται οι πόροι των περιφερειών για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Εξάλλου, ο κ. Κορκολής γνωστοποίησε ότι το αρμόδιο υπουργείο προχωρά στην αύξηση κατά 70 εκατ. του προϋπολογισμού για τη δράση “ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” που θέλουν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση, ενώ 35 εκατ. ευρώ προστίθενται στη δράση του “ψηφιακού βήματος” και 10 εκατ. στη δράση του “ψηφιακού άλματος”. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής προτάσεων σε δύο πολύ μεγάλες δράσεις.

Η πρώτη, ύψους 400.000 ευρώ, είναι η εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (όπου χρηματοδοτούνται έξοδα για πρόσληψη προσωπικού και κάθε είδους έξοδα για την πιστοποίηση των προϊόντων μέχρι 200.000 ευρώ ανά επενδυτικό σχέδιο) και η δεύτερη, ύψους 60 εκατ. ευρώ είναι εστιασμένη στο εμπόριο, την εστίαση και την εκπαίδευση.

 

Οι επενδύσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην επιχειρηματικότητα

Ειδικά για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι στον αναπτυξιακό νόμο, στους δύο κύκλους της γενικής επιχειρηματικότητας και τις νέες ανεξάρτητες επιχειρήσεις, έχουν υποβληθεί 32 επενδυτικές προτάσεις ύψους 37 εκ. ευρώ. Ταυτόχρονα  έχουν προκηρυχθεί δύο μεγάλες δράσεις για την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, το εμπόριο και τη μεταποίηση συνολικού ύψους 130 εκ. ευρώ από τα οποία τουλάχιστον τα 64 θα είναι η χρηματοδότηση της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ που τρέχει.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι στο ολοκληρωμένο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, η Περιφέρεια, το ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ και τα επιμελητήρια υλοποίησαν το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το οποίο επωφελήθηκαν 1.358 επιχειρήσεις με 83 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και  πιο σημαντικό από αυτό το πρόγραμμα είναι ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες από 700 νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικά για τον τουρισμό παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, την τελευταία 5ετία οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα 7,2 εκατ. και πλησιάζουν τα 7,5 εκατ., ενώ δημιουργήθηκαν 3000 θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο από αυτή την ανάπτυξη και το ξενοδοχειακό δυναμικό ξεπέρασε τις 90.500 κλίνες. Πιο συγκεκριμένα οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό από 1.133.000 ευρώ το 2013 έφτασαν το 1,5 εκατ. το 2017 (αύξηση μεγαλύτερη από 30%), οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών στο ίδιο διάστημα από 900.000 ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ, οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό από 5,5 εκατ. το 2013 ξεπέρασαν τα 7 εκατ. το 2017 και το ίδιο διάστημα οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων τουριστών έφτασαν τα 2,4 εκατ., από 1,9 το 2013.

Στον ρόλο του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ- ΑΝΕΜ) για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κέντρου, και πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα, Θωμάς – Φωκίων Αλγιανάκογλου.