Έρευνα: Η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και το αντίστροφο

Τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης

Ο πόνος στη μέση είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς, χρόνια προβλήματα στην πλάτη, ιατρικές παθήσεις, τον εμμηνορροϊκό κύκλο ή την εγκυμοσύνη και άλλα υποκείμενα φυσιολογικά αίτια. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, ο εντοπισμός της προέλευσης του πόνου είναι δύσκολος, παρά τη σοβαρότητά του και τον πιθανό αντίκτυπο που έχει στην καθημερινότητα των πασχόντων.

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει συσχετίσεις μεταξύ της οσφυαλγίας και διαφόρων ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων, όπως το φύλο, το σωματικό βάρος, το κάπνισμα και οι διαταραχές της διάθεσης. Πιο πρόσφατα, μελέτες την συνέδεσαν με την αϋπνία και τις διαταραχές ύπνου.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, διεξήγαγαν πρόσφατα μια μελέτη προσπαθώντας να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ του ύπνου και του πόνου στη μέση. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο «Frontiers in Neuroscience», υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια αμφίδρομη αιτιώδης σχέση μεταξύ της αϋπνίας και της οσφυαλγίας, με το ένα να προκαλεί ενδεχομένως το άλλο.

 «Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι η οσφυαλγία συχνά συνυπάρχει με διαταραχές ύπνου, ωστόσο, η αιτιώδης σχέση παραμένει ασαφής», έγραψαν οι επιστήμονες στο σχετικό άρθρο τους.

 «Στην παρούσα μελέτη, διερευνήθηκε η αιτιώδης σχέση μεταξύ των διαταραχών ύπνου και της οσφυαλγίας και τονίστηκε η σημασία της βελτίωσης του ύπνου στην ολοκληρωμένη διαχείριση του πόνου», αναφέρουν.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αυτοαναφερόμενα και γενετικά δεδομένα περισσότερων από 400.000 ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής, τα οποία συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα (GWAS) από την UK Biobank. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν συμπληρώσει γενετικά τεστ και είχαν απαντήσει σε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους.

Οι αναλύσεις των ερευνητών επικεντρώθηκαν σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας, της μεγάλης ή της μικρής διάρκειας ύπνου και της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, εξέτασαν τα δεδομένα GWAS και επέλεξαν συμμετέχοντες με γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με διαφορετικές διαταραχές ύπνου.

Για να συμπεράνουν μια πιθανή αιτιώδη σχέση μεταξύ του κακού ύπνου και του πόνου στη μέση, χρησιμοποίησαν τη Μεντελιανή τυχαιοποίηση (MR), μια σχετικά νέα τεχνική που επιτρέπει στους επιστήμονες να χρησιμοποιούν τις μετρούμενες γενετικές παραλλαγές για να αποκαλύψουν πιθανούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να βλάψουν την υγεία ή να προκαλέσουν συγκεκριμένες παθήσεις.

Τα ευρήματά τους ανέδειξαν μια αμφίδρομη αιτιώδη σχέση μεταξύ αϋπνίας και οσφυαλγίας, που σημαίνει ότι η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και το αντίστροφο. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι ο πόνος στη μέση μπορεί να προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όχι το αντίθετο.

Στο μέλλον, τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να εμπνεύσουν περαιτέρω μελέτες που θα διερευνούν τη σχέση μεταξύ κακού ύπνου και αϋπνίας, ενσωματώνοντας ενδεχομένως άτομα με άλλα εθνικά και γενετικά υπόβαθρα. Επιπλέον, η νέα μελέτη θα μπορούσε να προωθήσει τη διερεύνηση θεραπευτικών παρεμβάσεων για την αϋπνία και τα διαταραγμένα πρότυπα ύπνου.

ΕΤΤ με πηγή: Medicalxpress