Έρευνα: Η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά το ένα πέμπτο

Τα οφέλη της βιταμίνης D στην υγεία μας είναι πολλά και κάθε φορά καταγράφεται και ένα καινούργιο. Αυτή τη φορά, μελέτη συμπεραίνει ότι η λήψη βιταμίνης D, για όσους έχουν πατήσει τα εξήντα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής έως και κατά το ένα πέμπτο.

Στη συγκεκριμένη έρευνα – στη μεγαλύτερη δοκιμή του είδους της – οι άνθρωποι που έλαβαν συμπληρώματα είχαν 19% λιγότερες καρδιακές προσβολές από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο-placebo. Μείωσαν επίσης κατά ένα δέκατο (11%) τις πιθανότητες να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση bypass, ενώ το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο έντονο σε όσους έπαιρναν ήδη στατίνες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Στη μελέτη, 21.315 Αυστραλοί, ηλικίας 60-84 ετών, έλαβαν είτε δισκία βιταμίνης D, είτε εικονικό φάρμακο κάθε μήνα για διάστημα έως και 5 χρόνια. Το ποσοστό καρδιακής προσβολής όπως προαναφέραμε, ήταν 19% χαμηλότερο και το ποσοστό εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ήταν 11% χαμηλότερο στην ομάδα της βιταμίνης D.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν υπήρξε διαφορά στο ποσοστό των εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των δύο ομάδων, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο BMJ.

Η βιταμίνη D είναι ένας τύπος βιταμίνης που ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει τόσο από τη διατροφή, όσο και παράγει όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στο σώμα, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να διατηρούνται υγιή τα οστά, τα δόντια και οι μύες.

Μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού, πιστεύεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να παράγουν όλη τη βιταμίνη D που χρειάζονται μέσω του ηλιακού φωτός στο δέρμα τους σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail, οι γιατροί συνιστούν συμπληρώματα που περιέχουν 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Ως εκ τούτου, επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση και να μειώσουν τον κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης μείζονος σημασίας καρδιαγγειακών επεισοδίων, ιδίως του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της στεφανιαίας νόσου. Αυτή η προστατευτική επίδραση θα μπορούσε να είναι πιο έντονη σε όσους λαμβάνουν στατίνες ή άλλα καρδιαγγειακά φάρμακα».

www.instyle.gr