Ερντογάν: Η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία θα γίνει εντός του Αυγούστου

Η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη

Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί εντός Αυγούστου, είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Κωνσταντινούπολη, στις δηλώσεις που κάνει όπως συνηθίζει μετά την προσευχή της Παρασκευής.

 «Η ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μου και ο υπουργός Εξωτερικών κάνουν τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις. Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο» δήλωσε συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ και του πρακτορείου Anadolu.

 «Βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή με τη Ρωσία στο ζήτημα των σιτηρών»

Για το ζήτημα των σιτηρών ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή με τη Ρωσία σε αυτό το θέμα. Θα μετατρέψουμε τα σιτηρά που έρχονται από τη Ρωσία μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας σε αλεύρι στη χώρα μας και θα τα μεταφέρουμε στις φτωχές αφρικανικές χώρες και στις υπανάπτυκτες χώρες».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογος του είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη Ερντογάν και Πούτιν, με τον Ερντογάν να καλεί τον Πούτιν να αποφύγει «οποιαδήποτε κλιμάκωση στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία» και τόνισε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά, αποτελεί «γέφυρα προς την ειρήνη». Υπενθυμίζεται βέβαια πως η Ρωσία βομβαρδίζει συστηματικά τις λιμενικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη.

«Επίθεση» Ερντογάν στην Γαλλία για την πολιτική της στην Αφρική

Ο Τούρκος πρόεδρος, όμως, έκανε και μια ευρύτερη αναφορά στην Αφρική, «στρέφοντας» τα βέλη του κατά της Γαλλίας, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι πρακτικές (σ.σ. της Γαλλίας) στην Αλγερία και τη Ρουάντα βρίσκονται στα αρχεία του κόσμου. Έχουν σταματήσει τις αποστολές χρυσού και ουρανίου στη Γαλλία. Αυτό είναι μια απάντηση στις διώξεις που υφίστανται αυτές οι χώρες εδώ και χρόνια. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε θετικές σχέσεις μαζί τους».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Anadolu