Ερντογάν: Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα της Λιβύης – Σύντομα γεωτρήσεις

«Η συμφωνία με τη Λιβύη αντιστρέφει τη Συνθήκη των Σεβρών», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, ενώ απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο».

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Ο Χαλίφα Χάφταρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης…και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία φυσικά θα απαντήσει σε τυχόν αμερικανικές κυρώσεις προειδοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν , προσθέτοντας ότι έχει την δυνατότητα να κλείσει την αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, καθώς και την νατοϊκή βάση των ραντάρ στο Κιούρεντσικ, εάν το κρίνει αναγκαίο.

“Η συμφωνία με τη Λιβύη αντιστρέφει τη Συνθήκη των Σεβρών”

O Ερντογάν επίσης είπε ότι “(Το μνημόνιο συμφωνίας με τη Λιβύη) είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών. Τώρα η συμφωνία ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας έχει επίσης υποβληθεί στο Κοινοβούλιο μας. Θα τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από το Κοινοβούλιο ».

Πρόσθεσε δε σύμφωνα με το TRT Haber πως η Άγκυρα διαπραγματεύεται την αγορά τρίτου γεωτρύπανου κάνοντας λόγο για σεισμογραφικές και γεωτρητικές εργασίες σύντομα.

Προειδοποιήσεις για κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλικ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να επιδιώξει να κλείσει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές οι ΗΠΑ να μην λάβουν αμετάκλητα μέτρα … Η Τουρκία, φυσικά, θα απαντήσει στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Αν χρειαστεί, θα κλείσουμε τόσο το Ιντσιρλίκ όσο και το Κιουρετσικ», δήλωσε.

Πηγή: philenews.com