Εσείς θα στολίσετε φέτος φυσικό έλατο από τον Ταξιάρχη;

Από το περασμένο Σάββατο τα ξακουστά έλατα του Ταξιάρχη πήραν τον δρόμο της διακίνησης και άρχισαν να μπαίνουν στα σπίτια και τα γραφεία, με την απαραίτητη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Η εμπορία ξεκίνησε με τις άδειες του δασαρχείου και τα 33 χιλιάδες και πλέον δέντρα στήθηκαν σε σημεία πώλησης σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη και Κύπρο.

Οι τιμές φέτος να κυμαίνονται κατά κύριο λόγο στα περσινά επίπεδα, για όλα τα βαλάντια, από 50 μέχρι και 100 ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταξιάρχη Ιωάννη Ξάκη, τα δέντρα είναι ύψους 1,5 ως και 5 μέτρων για εξωτερική χρήση κυρίως. «Όλοι οι παραγωγοί προσπαθούν να διαθέσουν το προϊόν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Τα μεταφορικά κόστη ωστόσο ανεβάζουν τις τιμές, ειδικά σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Κύπρος και αλλού». Τονίζει ο κ. Ξάκης.

Στη Θεσσαλονίκη τα έλατα του Ταξιάρχη βρίσκονται στα γνωστά σημεία διάθεσης, περίπου 15 στον αριθμό, όπως στη νότια πύλη της ΔΕΘ, στην είσοδο της πόλης από Χαλκιδική, στο ύψος της Βούλγαρη, στην Καλαμαριά, στην Τούμπα, στη Μαρτίου, και δυτικά στον Εύοσμο και στο Ρετζίκι.

Γιατί να στολίσετε φυσικό δέντρο

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού δέντρου είναι πολλά και συχνά υπερισχύουν του τεχνητού ελάτου, παρόλο που το δεύτερο έχει διάρκεια στον χρόνο.  Ας δούμε κάποια από αυτά:

    ‘Εχει φυσική ομορφιά και μυρίζει υπέροχα. Ευωδιάζει το σπίτι όλο.

    Ενισχύει την τοπική οικονομία στις περιοχές όπου υπάρχουν ελατοκαλλιέργειες.

    Είναι βιοδιασπώμενο και ανακυκλώνεται

    Τα φυτώρια ελάτων και δέντρων γενικά αποτελούν σημαντική πηγή οξυγόνου.

Από τον Χολομώντα στην Αυστραλία!

Το έλατο του Ταξιάρχη έχει κάνει γνωστό το ορεινό χωριό του Χολομώντα Χαλκιδικής μέχρι την Αυστραλία, όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της κοινότητας. «Η αναγνωρισιμότητα του τόπου μας φάνηκε στην εκδήλωση για το άναμμα του δέντρου. Ήρθαν δύο χιλιάδες άτομα στην πλατεία μας και χάρηκαν με την εκδήλωση. Παλαιότερα μας πολεμούσαν οι οικολογικές οργανώσεις. Τώρα, πιστεύω ότι έχει γίνει κατανοητό πως τα δέντρα προέρχονται από καλλιέργειες και δεν επιβαρύνουμε το δάσος», τονίζει ο κ. Ξάκης.

Τα φετινά δέντρα προέρχονται από καλλιέργειες 12, 13, 15 και 20 ετών. Για τις ανάγκες του εμπορίου κόβονται δέντρα μέχρι και 10 μέτρα, ενώ το ύψος για τα οικιακά δέντρα κυμαίνεται από 2,70 ως και 4 μέτρα.

Η πορεία του έλατου από τον Ταξιάρχη, μέσα από τα φυτώρια και τις ελατοπαραγωγές ελέγχεται από τα δασαρχεία, μια διαδικασία που ολοκληρώνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Οι πωλήσεις συνεχίζονται ως τις παραμονές Χριστουγέννων, αλλά η κορύφωσή τους είναι στις αρχές Δεκεμβρίου που ξεκινά για τα καλά ο γιορτινός στολισμός.

www.xalkidikipolitiki.com