Εστίαση, μπαρ ξανά το 2021: Κλειστά μέχρι Ιανουάριο – Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη

Κλειστή να μείνει η εστίαση μέχρι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ζητούν από την κυβέρνηση οι ίδιοι οι καταστηματάρχες, όπως δήλωσε σήμερα ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλης Επιτροπίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ένα πιθανό άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα θα οδηγήσει σε νέα συσσώρευση των χρεών, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ακόμη και άρση του πρώτου lockdown όταν η Ελλάδα δεν είχε πολλά κρούσματα κορωνοϊού χρειάστηκε περίπου ενάμισης μήνας ώστε να αρχίσουν να δουλεύουν κανονικά τα καταστήματα. «Πρώτα από όλα η υγεία», τόνισε ο κ. Επιτροπίδης, «μετά θα δούμε πότε και πως θα ανοίξουμε», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ανέφερε πως σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης ένα στα τρία καταστήματα εστίασης δηλώνει πως θα κατεβάσει οριστικά ρολά και έκανε έκκληση προς την Πολιτεία ώστε η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα, λέγοντας πως «αυτά τα χρήματα είναι τα μόνα που μας κρατάνε όρθιους».

Όπως τόνισε «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε. Ένα κατάστημα εστίασης χρειάζεται 5.000 ευρώ ώστε να ανοίξει και δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα», ενώ συμπλήρωσε πως ίσως μόνο τα καφέ να μπορούν να ανοίξουν πύλες λόγω του χαμηλότερου κόστους για την επαναλειτουργία τους. «Ιανουάριο ή Φεβρουάριο» να ανοίξουν τα καταστήματα, είπε ο κ. Επιτροπίδης, για τη Θεσσαλονίκη καθώς η πόλη εξακολουθεί να δοκιμάζεται τόσο σε επίπεδο κρουσμάτων όσο και σε επίπεδο νοσηλείας των ασθενών με την πίεση στις ΜΕΘ να είναι τεράστια.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται πως ήδη από χθες τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το όποιο άνοιγμα να γίνει με μεγάλη προσοχή, ζητώντας ουσιαστικά την διατήρηση των μέτρων και πέραν του δηλωμένου στόχου άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου. Ο κ. Ζέρβας χαρακτηριστικά δήλωσε πως προτείνει να μείνουν κλειστά τα σχολεία όλο το Δεκέμβριο.