Ευρώπη: Αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς οι θάνατοι από ναρκωτικά

Όλο και περισσότεροι θάνατοι προκαλούνται από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην Ευρώπη, όπου κυκλοφορεί πληθώρα νέων σκευασμάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα η χρήση παράνομων ναρκωτικών «παραμένει μεγάλο πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες», όπου «περισσότερα από 93 εκατομμύρια Ευρωπαίοι», δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών «έχουν καταναλώσει» ναρκωτικά.

Η κάνναβις παραμένει με απόσταση το περισσότερο δημοφιλές ναρκωτικό στην Ευρώπη, πριν από την κοκαΐνη, το MDMA (το κύριο συστατικό του ecstasy) και τις αμφεταμίνες (αμφεταμίνη και μεταμφεταμίνη).

 

Ανησυχητική αύξηση

Η έκθεση, που βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το 2015 και 2016, επισημαίνει την «σοβαρή» και «ανησυχητική» αύξηση του αριθμού των θανάτων από υπερβολική δόση στα 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην Τουρκία και την Νορβηγία (8.441 θάνατοι το 2015, +6% σε σχέση με το 2014), «που συνδέονται κυρίως με την ηρωίνη και τα άλλα οπιούχα».

Το Παρατηρητήριο σημειώνει ότι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Κροατία, η υπερβολική δόση των οπιούχων που χρησιμοποιούνται στην αγωγή υποκατάστασης της ηρωίνης (κυρίως με μεθαδόνη) σκοτώνει περισσότερο από την ηρωίνη.

Άλλη πηγή σοβαρής ανησυχίας για το Παρατηρητήριο, «οι νέες ψυχοτρόπες ουσίες» (ναρκωτικά ή σύνθετα προϊόντα) που αποτελούν «σημαντικό πρόβλημα για την δημόσια υγεία στη Ευρώπη», πολύ περισσότερο που τα προϊόντα αυτά ανανεώνονται με ταχείς ρυθμούς και πωλούνται κατά όλο και περισσότερο παράνομους τρόπους, κυρίως μέσω του Ιντερνετ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας ανησυχεί κυρίως για τους κινδύνους που προέρχονται από τα νέα συνθετικά οπιοειδή, που μιμούνται τα αποτελέσματα της ηρωίνης και της μορφίνης, στην Ευρώπη ή στην Βόρεια Αμερική. Διότι, αν και οι ουσίες αυτές καταλαμβάνουν ακόμη μικρό τμήμα της αγοράς των ναρκωτικών, είναι όλο και περισσότερο υπεύθυνα για «θανατηφόρες ή μη δηλητηριάσεις».

Μεταξύ των ουσιών αυτών περιλαμβάνονται τα fentanyl, πολύ ισχυρά αναλγητικά που προκαλούν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες δηλητηριάσεις, κυρίως στην Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με την έκθεση, «περισσότεροι από 50 θάνατοι που συνδέονται με τις ουσίες αυτές» έχουν ήδη αναφερθεί στην Ευρώπη.