Ευρωκοινοβούλιο: Διαπραγμάτευση με τα κράτη μέλη για τη βελτίωση των συνθηκών στις ψηφιακές πλατφόρμες

Η εντολή για διαπραγματεύσεις ανακοινώθηκε στην ολομέλεια από την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου.

Οι Ευρωβουλευτές θέλουν να βελτιωθούν οι συνθήκες στις ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας, επιβεβαιώνοντας τη διαπραγματευτική τους θέση.

Η διαπραγματευτική εντολή για τις επικείμενες συνομιλίες με τα κράτη μέλη εγκρίθηκε με 376 ψήφους υπέρ, 212 κατά και 15 αποχές. Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα νομοθεσία μπορούν να ξεκινήσουν μόλις τα κράτη μέλη αποφασίσουν για τη δική τους διαπραγματευτική θέση, διαδικασία που εκκρεμεί ακόμη.

Οι νέοι κανόνες θα ρυθμίζουν τον τρόπο ορθού προσδιορισμού του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας (δηλ. αν πρέπει να θεωρούνται ελεύθεροι επαγγελματίες ή έμμισθο προσωπικό) και τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν αλγορίθμους και τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των εργαζομένων.

Η εντολή για διαπραγματεύσεις ανακοινώθηκε στην ολομέλεια από την πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του Στρασβούργου. Καθώς αντιτάχθηκε στην έγκριση της εντολής χωρίς ψηφοφορία το ένα δέκατο των ευρωβουλευτών εντός 24 ωρών, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στην ολομέλεια (άρθρο 71 του Κανονισμού).

naftemporiki.gr