Ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας: Κάμψη τζίρου-εξαγωγών στο 9μηνο του 2023

 «Φρέναρε» η παραγωγή – Οι παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά τον κλάδο

Με αρνητικό πρόσημο στους περισσότερους δείκτες του κλάδου έκλεισε το εννεάμηνο του 2023 στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης- Κλωστοϋφαντουργίας EURATEX, που παραθέτει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Έτοιμου Ενδύματος Ελλάδος, το τρίτο τρίμηνο του 2023 η ευρωπαϊκή βιομηχανία επηρεάστηκε αρνητικά από τις πιεστικές συνθήκες της αγοράς.

Η γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησαν σε στασιμότητα την κατανάλωση σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές. Σε συνδυασμό με τη μείωση των εξαγωγών εκτός Ευρώπης, οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τους περισσότερους οικονομικούς δείκτες του κλάδου σε κάμψη.

Την ίδια ώρα εντείνεται ολοένα και περισσότερο το πρόβλημα εύρεσης εργατικού δυναμικού στον κλάδο ιδιαίτερα σε θέσεις παραγωγής, ενώ συνεχίζεται η αύξηση του κόστους παραγωγής στη Ευρώπη.

«Φρέναρε» η παραγωγή

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της EURATEX, για το σύνολο του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, η παραγωγή σημείωσε μείωση 6% στην κλωστοϋφαντουργία και 7,4% στην ένδυση. Ο κύκλος εργασιών του εννεάμηνου σημείωσε πτώση κατά 4,5% στην κλωστοϋφαντουργία και άνοδο 4,3% στην ένδυση.

Μείωση μετά από χρόνια κατέγραψαν οι εξαγωγές με πτώση 10,8% στην ένδυση και 9,2% στην κλωστοϋφαντουργία. Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωση στην Ευρώπη οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των εισαγωγών με πτώση 24,6% στην ένδυση και 25,3% στην κλωστοϋφαντουργία.

Άνοδος του κόστους παραγωγής

Το κόστος παραγωγής στην Ευρώπη συνέχισε να αυξάνεται σημειώνοντας άνοδο 4,6% στην ένδυση και 3,1% στην κλωστοϋφαντουργία.

Naftemporiki.gr