Φόβος διεθνών κυρώσεων από την FIFA στην Αργεντινή λόγω Χαβιέ Μιλέι

Συναγερμός στην Αργεντινή, φόβος για κυρώσεις της FIFA, που μπορεί να αφορούν ακόμα τη συμμετοχή στο Copa America και τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, εξαιτίας της πρότασης του νέου προέδρου της χώρας Χαβιέ Μιλέι, για μετατροπή των συλλόγων σε ανώνυμες εταιρείες, όπως αναφέρεται σχετικά στο διάταγμα επείγουσας ανάγκης που κατέθεσε, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της άφιξης ξένων επενδυτών στο ποδόσφαιρο.

Η διοίκηση των συλλόγων στην Αργεντινή εντάσσεται στην αρχή των μη κερδοσκοπικών ενώσεων με επικεφαλής τα μέλη των συλλόγων.

Έτσι η συνομοσπονδία αθλητισμού της Αργεντινής (CAD)-όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «As»- υπέβαλε χθες έκκληση για προστασία, ζητώντας την προληπτική αναστολή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο διάταγμα, προειδοποιώντας ότι εάν αυτό τεθεί σε ισχύ, οι ομάδες της Αργεντινής κινδυνεύουν να υποστούν κυρώσεις από τη FIFA και την CONMEBOL.

Σύμφωνα με την CAD, η συμπεριφορά της Κυβέρνησης Μιλέι παραβιάζει την αυτονομία των Πολιτικών και Αθλητικών Ενώσεων, που έχει θεσπιστεί με νόμο:

 «Αυτή η συμπεριφορά και η διαδικασία της εκτελεστικής εξουσίας παραβιάζει το άρθρο 20 του Ν. 20.655 που αναγνωρίζει την αυτοτέλεια των Πολιτικών Αθλητικών Συλλόγων που είναι μέλη του Θεσμικού Συστήματος Αθλητισμού και Σωματικής Δραστηριότητας στην ελεύθερη άσκηση των καθηκόντων τους. Οι ενέργειες αυτές απειλούν τη θεσμικότητα των αθλητικών ενώσεων πολιτών στο σύνολό τους και επομένως, είναι πολύ πιθανό ότι μόλις γνωστοποιηθεί το πεδίο εφαρμογής του, η CONMEBOL θα μπορούσε να την περιθωριοποιήσει από τις εξουσίες της τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Αργεντινής και εάν το προαναφερθέν διάταγμα παραμείνει σε ισχύ με την πάροδο του χρόνου, θα έθετε σε κίνδυνο τη συμμετοχή της εθνικής ομάδας Ποδοσφαίρου στο Copa America που θα διεξαχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ομοίως, και με την ίδια έννοια, η Διεθνής Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή θα προχωρούσε στην αναστολή της συμμετοχής των αθλητών που εκπροσωπούν τη χώρα μας στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες (Παρίσι 2024)».

Η CAD υποστηρίζει ότι «η υποτιθέμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την έγκριση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο διάταγμα, δεν είναι σε καμία περίπτωση εφαρμόσιμη ή δικαιολογημένη όσον αφορά τον αθλητισμό. Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το χρησιμοποιήθηκε ως συντόμευση για να εισαγάγει τις Ανώνυμες Εταιρείες με αθλητικό σκοπό».

real.gr