«Φρικτές» συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα καταγγέλλει η Oxfam: Μία τουαλέτα για 4.000 ανθρώπους

 «Οι συνθήκες είναι ανυπόφορες, δεν υπάρχει καθαρό νερό, οι άνθρωποι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν θαλασσινό»

Τις «φρικτές» συνθήκες διαβίωσης στην αλ Μαουάσι, περιοχή της νότιας Λωρίδας της Γάζας όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετά την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα, καταγγέλλει η Oxfam αναφέροντας ενδεικτικά ότι κατά μέσο όρο υπάρχει μία τουαλέτα για 4.000 ανθρώπους.

 «Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τόσο φρικτές που στην αλ Μαουάσι υπάρχουν μόλις 121 τουαλέτες για 500.000 ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι 4.130 άνθρωποι πρέπει να μοιραστούν μία τουαλέτα», τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

 «Η κατάσταση είναι απάνθρωπη. Οι συνθήκες ανυπόφορες, δεν υπάρχει καθαρό νερό, οι άνθρωποι αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν θαλασσινό νερό», περιγράφει στην ανακοίνωση η Μέερα, μία εργαζόμενη στην Oxfam που ζει πλέον στην αλ Μαουάσι αφού έχει εκτοπιστεί επτά φορές από τον Οκτώβριο.

Την Δευτέρα ένας καταυλισμός εκτοπισμένων στη Χαν Γιουνές, επίσης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πλημμύρισε από λύματα, αφού έσπασε αγωγός. Οι κάτοικοί του προσπαθούσαν με μικρά δοχεία ή πλαστικά μπουκάλια να βγάλουν τα βρόμικα νερά από τις σκηνές τους.

Κίνδυνος λιμού

Την ώρα που «1,7 εκατομμύριο κάτοικοι» είναι πλέον στοιβαγμένοι «σε λιγότερο από το ένα πέμπτο της Λωρίδας της Γάζας», «οι ασταμάτητοι αεροπορικοί και χερσαίοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ και η σκόπιμη παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής απάντησης καθιστούν ουσιαστικά αδύνατη την πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων στους αμάχους που βρίσκονται πολιορκημένοι και λιμοκτονούν», κατήγγειλε η Oxfam στην ανακοίνωσή της με τίτλο: «Ο κίνδυνος λιμού αυξάνει την ώρα που το Ισραήλ καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την παροχή βοήθειας στη Γάζα».

 «Όταν κηρυχθεί λιμός, θα είναι πολύ αργά. Όταν η πείνα προκαλέσει πολλούς επιπλέον θανάτους, κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί τις φρικτές επιπτώσεις του σκόπιμου, παράνομου και σκληρού αποκλεισμού της βοήθειας από το Ισραήλ», υπογράμμισε η Σάλι Αμπί Χαλίλ διευθύντρια της Oxfam για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «εντελώς ψευδείς» τις καταγγελίες ότι η χώρα του οδηγεί στον λιμό τους κατοίκους της Γάζας.

 «Διαθέσαμε μισό εκατομμύριο τόνους τροφίμων και φαρμάκων. Ασφαλτοστρώσαμε δρόμους, ανοίξαμε νέους δρόμους, κάναμε ρίψεις με αεροπλάνα, κάναμε τα πάντα για να αποφύγουμε τον λιμό», απάντησε, ενώ πρόσθεσε ότι στη Λωρίδα της Γάζας οι άνθρωποι καταναλώνουν «3.200 θερμίδες» ημερησίως, δηλαδή «1.000 θερμίδες περισσότερες από όσες χρειάζονται την ημέρα».

AFP, AΠΕ – ΜΠΕ