ΦΣΘ: Αύξηση επισκεπτών στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

Πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους τουρίστες αποτελεί το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο, που συμπληρώνει 16 χρόνια λειτουργίας και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα.

Επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας μας, αλλά και από μακρινούς τόπους, όπως η Ιαπωνία, η Ινδονησία και οι ΗΠΑ επιλέγουν να έρθουν στο Μουσείο και να περιηγηθούν στα περισσότερα από 3.500 σπάνια εκθέματά του, κάνοντας ένα ταξίδι στη φαρμακευτική ιστορία της Ελλάδας.

 «Καταγράφεται αύξηση των επισκεπτών στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Τουρίστες από την βόρεια Ελλάδα έως και την Κρήτη, αλλά και από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, το Ισραήλ, την Μ. Βρετανία, την Τουρκία και άλλες χώρες αναζητούν το Μουσείο και επιλέγουν να μάθουν για την ιστορία που κρύβεται πίσω από τα πολύτιμα κειμήλιά του. Ταυτόχρονα έχουμε και πολλές ομαδικές επισκέψεις από σχολεία και ΙΕΚ», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης και προσθέτει ότι «χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ταξιδιώτη από τη Μ. Βρετανία, του οποίου η πτήση αναχώρησης από το αεροδρόμιο Μακεδονία είχε αναβληθεί εξαιτίας κακοκαιρίας. Κι εκείνος επέλεξε να επισκεφτεί το Μουσείο, καθώς ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός».

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, η μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους του κόσμου είναι συγκινητική και δικαιώνει την προσπάθεια του ΦΣΘ να δημιουργήσει αυτό το Μουσείο, με στόχο τη διαφύλαξη της φαρμακευτικής ιστορίας της χώρας μας.

Σπάνια αντικείμενα και κειμήλια

Φαρμακευτικά έπιπλα, βιβλία συνταγών, επιστολόχαρτα φαρμακείων και φιαλίδια με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, που χρονολογούνται από το 1900 κι ακόμη παλαιότερα, δίνουν στους επισκέπτες του Μουσείου την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο παρελθόν, τότε που το φαρμακείο αποτελούσε σημαντικό τόπο συνάντησης των ανώτερων αρχών των κωμοπόλεων κι όπου εκτός από την παρασκευή φαρμάκων γίνονταν και εξετάσεις αίματος, καρδιάς, ακόμη και ακτινογραφίες.

Επιπλέον μπορούν να θαυμάσουν ένα φαρμακείο πολεμικού πλοίου από τις αρχές του 1800, βιβλία φαρμακευτικής από την εποχή του Όθωνα και χειρόγραφα επιστολόχαρτων από διάφορα φαρμακεία, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Θεσσαλονίκη, με σπάνιες πληροφορίες, οι οποίες δίνουν το στίγμα της εκάστοτε εποχής.

Ιστορικής αξίας είναι και τα επιβλητικά φαρμακευτικά έπιπλα που φιλοξενούνται στο Μουσείο. Προέρχονται από το φαρμακείο ‘Η Έλαφος’ του Ζαφειρίου Σφύρα στον Βόλο, το οποίο διέθετε μία περίτεχνη κρυστάλλινη βιτρίνα σχεδιασμένη στο Παρίσι και κατασκευασμένη το 1889 στη Βιέννη. Ξεχωρίζει, επίσης, μία μεγάλη σύνθεση με δρύινες βιτρίνες, κατασκευασμένη στην Βιέννη, με ύψος 4,90 μέτρα και πλάτος 6,40. Μετά από πολλά χρόνια, το φαρμακείο και τα έπιπλα κατέληξαν στον φαρμακοποιό Δημήτριο Πάνου, του οποίου ο γιος Μιχαήλ τα δώρισε στο μουσείο.

Ώρες λειτουργίας

Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο όπου βρίσκονται τα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (οδός Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας). Είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις τρεις μετά το μεσημέρι και η είσοδος είναι δωρεάν.

Η ιστοσελίδα του Μουσείου είναι https://www.hepham.gr/ Στην ενότητα «Επικοινωνία» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά οποιαδήποτε ερώτηση ή να ζητούν όποια πληροφορία θέλουν σχετικά με το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο.

Επίσης στην ενότητα «Επισκέψεις» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονικό αίτημα με τα στοιχεία τους για επίσκεψη στο Μουσείο. Εναλλακτικά μπορούν να καλούν και στα τηλέφωνα 2310-471776 και 6942985099.

Σε περίπτωση οργανωμένων ομαδικών επισκέψεων, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας του και άλλες ημέρες και ώρες έπειτα από συνεννόηση και με δωρεάν ξενάγηση.

naftemporiki.gr