Γ. Αμανατίδης: «Αμοιβαία αποδεκτή λύση του ονόματος της ΠΓΔΜ»

Δεν υπάρχει αλλαγή τροχιάς στην πολιτική με την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, κληθείς να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.

«Επιδιώκουμε την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια, καλλιεργούμε σταθερά φιλικές σχέσεις, ενισχύουμε τη συνεργασία με όλα τα όμορά μας κράτη και προωθούμε τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο κ. Αμανατίδης είπε πως «είναι μια ελληνική πρωτοβουλία», αφορούν 13 τομείς και είναι στη διάθεση της ΝΔ.

«Η συνεργασία μας στο πλαίσιο των ΜΟΕ αφορά 13 τομείς και είναι στη διάθεσή σας» είπε και αναφέρθηκε σε αυτά επιγραμματικά, τονίζοντας πως αφορούν τους διασυνδετήριους αγωγούς φυσικού αερίου, την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας – Μοναστηρίου, την αστυνομική συνεργασία, τη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών, τη συνεργασία σε ευρωπαϊκά προγράμματα, την πανεπιστημιακή συνεργασία-υποτροφίες, την πολιτιστική συνεργασία, την υγεία, το επιχειρηματικό φόρουμ, τη δημόσια διοίκηση, την οδική προστασία.

Ο υφυπουργός είπε ότι σημειώνεται πρόοδος και έκανε ειδική αναφορά στην αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Φλώρινας – Μοναστηρίου, ενημερώνοντας πως ο διαγωνισμός για το έργο είναι σε εξέλιξη και ο στόχος είναι να δοθεί η γραμμή στο τέλος του 2018.

«Τα ΜΟΕ έχουν σκοπό την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ενίσχυση συνεργασίας. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα διευκολύνει και τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Βεβαίως για να συμβεί αυτό, χρειάζεται η ηγεσία στα Σκόπια να επιδείξει πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ουσιαστική συμβιβαστική διάθεση», είπε ο κ. Αμανατίδης.

«Το βασικό θέμα των σχέσεών μας παραμένει το ονοματολογικό και εκεί δεν βλέπουμε καμία πρόοδο. Ωραία τα λόγια, ωραίες οι εύκολες και συμπαθείς δηλώσεις, αλλά στο ονοματολογικό υπάρχει σταθερή, αμετακίνητη θέση της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων» είχε επισημάνει νωρίτερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος εκτιμώντας πως όλη η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται να εστιάζεται στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Εδώ υπάρχουν εύλογα και σοβαρά ερωτήματα, βασισμένα στις δηλώσεις που πρόσφατα έκανε ο υπουργός των Εξωτερικών ότι τα ΜΟΕ αυτά έχουν επιφέρει θετικά αποτελέσματα» είπε ο κ. Κουμουτσάκος που ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει ποια είναι αυτά τα αποτελέσματα, ποια είναι τα ΜΟΕ που έχουν συμφωνηθεί. «Δεν μπορεί να τα ξέρει η κυβέρνηση των Σκοπίων, να τα ξέρουν ξένοι παράγοντες, αλλά να μην ξέρει ο ελληνικός λαός.

Και γιατί 27 μέτρα από ελληνικής πλευράς και 15 από την πλευρά των Σκοπίων; Συνήθως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ένα προς ένα. Γιατί πρόκειται η Ελλάδα να προχωρήσει σε τόσα πολλά ΜΟΕ; Για να πειστούν ποιοι; Αυτοί οι οποίοι κινούνται μονίμως σε μια λογική αλυτρωτισμού και αμφισβήτησης της ιστορίας και του ονόματος της Μακεδονίας;» σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ