Γ. Βαρουφάκης: Οτιδήποτε αφορά δάνεια και πιστωτικές γραμμές ισοδυναμεί με το τέλος της Ε.Ε.

«Η Ε.Ε., άλλη μια φορά, ετοιμάζεται να μην κάνει τα απαραίτητα την ώρα που προσποιείται ότι τα κάνει» σχολιάζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης σε δήλωσή του εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά πως «οτιδήποτε αποφασιστεί στο Eurogroup που αφορά δάνεια και πιστωτικές γραμμές, που προστίθενται στο εθνικό χρέος, ισοδυναμεί με νέα μνημόνια, με νέα δίνη χρέους-ύφεσης για όλους και με το τέλος της Ε.Ε.».

 «Μην τολμήσετε λοιπόν να μιλήσετε για Σχέδιο Μάρσαλ αν πρόκειται για δάνεια και πιστωτικές γραμμές. Το Σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν δάνειο – ήταν χρηματικές ενισχύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και κουρέματα χρεών. Για αυτό και ήταν θεραπευτικό για την Ευρώπη» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, τα ελάχιστα που πρέπει να κάνει η Ε.Ε., είναι:

 «Πρώτον: Μεταφορά τουλάχιστον 1 τρισ. από τους ισχνούς ώμους των κρατών του Νότου προς ολόκληρη την Ευρωζώνη. Αυτό είναι το ευρωομόλογο: Εργαλείο μεταφοράς χρέους από τους ώμους των κρατών προς τους ώμους ολόκληρης της Ένωσης. Όχι νέο χρέος για τα κράτη. Να γιατί δεν μπορεί ποτέ να εκδοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM, που μόνο να δανείζει στα κράτη μπορεί.

Δεύτερον: Για να ανακάμψουμε βιώσιμα μετά την πανδημία ‘Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης & Πράσινων Επενδύσεων’, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την ΕΚΤ και θα εφαρμοστεί από νέο οργανισμό: τον ‘Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πράσινης Ανάκαμψης’».

«Σήμερα, παίζεται το μέλλον της Ελλάδας, των λαών της Ευρώπης ολόκληρης» τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγει στη δήλωσή του: «Γνωρίζω ότι σας είναι δύσκολο αλλά καλώ την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και εν γένει τα στελέχη και τους φίλους της τρόικας εσωτερικού, να αντισταθείτε στην εγγενή σας τάση να λέτε ναι σε όλα εκείνα που μας καταστρέφουν».