Γαλλία: Στα πρόθυρα νέας πολιτικής κρίσης – Ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης ο Μπαϊρού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ
Η Γαλλία εισέρχεται σε μία νέα φάση πολιτικής αβεβαιότητας, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού Φρανσουά Μπαϊρού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 8 Σεπτεμβρίου.
Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται ως υψηλού ρίσκου και μπορεί να σημάνει ακόμη και το τέλος της –ούτως ή άλλως σύντομης– πρωθυπουργικής του θητείας.
Το πολιτικό στοίχημα του Μπαϊρού
Σύμφωνα με το BBC, ο Μπαϊρού αποφάσισε να προκαλέσει μία πρώιμη κοινοβουλευτική αναμέτρηση προκειμένου να αποφύγει μια παρατεταμένη φθορά, παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στην πτώση του προκατόχου του, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με «υπαρξιακή απειλή» εξαιτίας του διογκούμενου χρέους και ζητά καθαρές απαντήσεις από το Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, η αριθμητική δεν είναι με το μέρος του. Οι τέσσερις φιλοκυβερνητικές ομάδες αριθμούν μόλις 210 έδρες, τη στιγμή που η αντιπολίτευση –από την Αριστερά μέχρι την Ακροδεξιά– ελέγχει συνολικά 353. Χωρίς τη στήριξη είτε των Σοσιαλιστών είτε του RN της Μαρίν Λεπέν, η κυβέρνηση είναι ουσιαστικά μετέωρη.
Ο Μπαϊρού στρέφεται στους Σοσιαλιστές για να σωθεί η κυβέρνηση
Ο Μπαϊρού φαίνεται αποφασισμένος να επικεντρώσει τις προσπάθειές του ώστε να μεταπείσει τους Σοσιαλιστές, των οποίων οι έδρες αρκούν για να τον κρατήσουν στην εξουσία.
Σε ομιλία του σε θερινό πανεπιστήμιο είπε ότι οι βουλευτές έχουν στη διάθεσή τους «13 ημέρες για να πουν αν θα ταχθούν με το χάος ή την υπευθυνότητα».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι τα υψηλότερα εισοδήματα θα κληθούν να καταβάλουν μια «συγκεκριμένη προσπάθεια» στον προϋπολογισμό του 2026 και πρότεινε να ανατεθεί στα συνδικάτα η διαχείριση της ασφάλισης γήρατος εφόσον η Εθνοσυνέλευση του επιτρέψει να συνεχίσει το έργο του.
Οικονομικός κίνδυνος και προειδοποίηση για το ΔΝΤ
Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές εξελίξεις προσθέτουν δραματικό τόνο στην πολιτική κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρντ, σε δηλώσεις στην Telegraph, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν συνεχιστεί η πολιτική παράλυση και καθυστερήσει η μείωση του δημόσιου χρέους.
«Είναι ένας κίνδυνος που βρίσκεται μπροστά μας», παραδέχτηκε ο Λομπάρντ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στις αγορές.
Αναταράξεις στις αγορές και απεργιακές κινητοποιήσεις
Σύμφωνα με το Reuters, η οικονομική αβεβαιότητα οδήγησε σε σημαντικές απώλειες στα χρηματιστήρια. Οι μετοχές των τραπεζικών κολοσσών BNP Paribas και Société Générale υποχώρησαν απότομα την Τρίτη, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινήθηκαν έντονα ανοδικά.
Παράλληλα, εντείνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις. Το κίνημα Bloquons Tout έχει ήδη ανακοινώσει πανεθνική κινητοποίηση για τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ τα μεγάλα εργατικά συνδικάτα σχεδιάζουν απεργιακές δράσεις ενάντια στην επικείμενη “πολιτική λιτότητας”.
Η Γαλλία ετοιμάζεται να ζήσει ημέρες «κίτρινων γιλέκων», μια κλιμακούμενη συνέχεια των μεγάλων διαδηλώσεων του 2018. Πολλά εργατικά συνδικάτα της ιστορικής συνομοσπονδίας CGT έχουν ανακοινώσει ότι θα δώσουν το «παρών» στη γενική απεργία της 10ης Σεπτεμβρίου, συμβολική ημερομηνία επιστροφής στα σχολεία. Η αριστερή Ανυπότακτη Γαλλία υπό τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν καλεί σε μαζική συμμετοχή στο κίνημα «Να μπλοκάρουμε τα πάντα!», και το ίδιο κάνουν και πάρα πολλοί ακροδεξιοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε αδιέξοδο ο Μακρόν -Τί ακολουθεί αν πέσει η κυβέρνηση
Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση βρίσκεται και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Αν ο Μπαϊρού χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, το Σύνταγμα του επιβάλλει είτε τον διορισμό νέου πρωθυπουργού είτε τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών – κανένα από τα δύο σενάρια, ωστόσο, δεν εγγυάται σταθερότητα.
Οι τελευταίοι 18 μήνες της θητείας Μακρόν κινδυνεύουν να χαθούν μέσα σε πολιτικά αδιέξοδα, κοινωνική ένταση και θεσμική αδράνεια.
Η Ευρώπη παρακολουθεί με αγωνία
Η κρίση στη Γαλλία δεν αφορά μόνο το εσωτερικό της χώρας. Αν επιβεβαιωθεί η προειδοποίηση για προσφυγή στο ΔΝΤ, θα πρόκειται για μια εξέλιξη-σοκ σε μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης, με ευρύτερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή σταθερότητα.
Προς το παρόν, όλοι περιμένουν την κρίσιμη ψηφοφορία της 8ης Σεπτεμβρίου. Όμως, όπως παρατηρούν αναλυτές, χωρίς ένα «πολιτικό θαύμα», η Γαλλία οδεύει σε νέα περίοδο αποσταθεροποίησης, με συνέπειες που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια.
Πηγή: iefimerida.gr