Γαλλικό βέτο για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Τίρανα και Σκόπια

Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το γαλλικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας παρέμεινε σε ισχύ χθες, μία ημέρα πριν από τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Nίκολα Nτιμιτρόφ, απηύθυνε τελευταία έκκληση στο όνομα «του 90% των “Μακεδόνων” πολιτών, που βλέπουν την Ε.Ε. ως φάρο ελπίδας και πιστεύουν βαθιά στις αξίες της».

Το ζήτημα της διεύρυνσης έχει διχάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Γερμανία και την Αυστρία να υποστηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών και τη Γαλλία να αρνείται, εκτιμώντας ότι οι χώρες δεν είναι έτοιμες. Ιδιαίτερα ως προς την Αλβανία, τη στάση της Γαλλίας συμμερίζονται η Δανία, η Ολλανδία και η Ισπανία, ενώ η γερμανική Βουλή, στο ψήφισμα με το οποίο ενέκρινε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, έθεσε συμπληρωματικούς όρους στην Αλβανία. Ένας από αυτούς απευθυνόταν στο αδελφό κόμμα των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας, το οποίο οι Γερμανοί βουλευτές κάλεσαν να επανέλθει στη συνταγματική νομιμότητα. Στους όρους συμπεριλαμβάνονταν επίσης η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, εξαιτίας της οποίας έχουν αποκλειστεί οι περισσότεροι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου του πολιτικού φάσματος.

Δεν πάνε «πακέτο»

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μην «τιμωρήσει» τη Βόρεια Μακεδονία εξαιτίας της Αλβανίας και να μην υιοθετήσει τη λογική ότι οι δύο χώρες πηγαίνουν «πακέτο». Αναλυτές υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση νέας αναβολής, το κενό της Ε.Ε. θα καλύψουν άλλοι επίδοξοι «παίκτες», όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία. Το σημερινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα προχωρήσει σε συστάσεις προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Καθημερινή