Γαστρονομική συνάντηση της Χαλκιδικής με την Τοσκάνη στην Διεθνή έκθεση BIT του Μιλάνου

Στην ιστορικότερη τουριστική διεθνής έκθεση της Ιταλίας, στην BIT του Μιλάνου που πραγματοποιήθηκε στις 12-14 Φεβρουαρίου, έδωσε για άλλη μία χρονιά δυναμικά το παρών του, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής με δικό του περίπτερο. Η φετινή έκθεση προσέλκυσε το ενδιαφέρον περίπου 70.000 επισκεπτών, 2.000 εκθετών και 500 buyers.

Κατά τη διάρκεια των 3 ημερών, πλήθος κόσμου επισκέφτηκε το περίπτερο της Χαλκιδικής αναζητώντας πληροφορίες κυρίως για γαστρονομικές εμπειρίες, πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος καθώς και δραστηριότητες που σχετίζονται με τη φύση. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν προ-καθορισμένες συναντήσεις μεταξύ στελεχών του ΤΟΧ και διεθνών hosted buyers στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της έκθεσης καθώς και σημαντικές συναντήσεις με αντιπροσώπους αεροπορικών εταιριών & Tour Operator θεματικού τουρισμού.

Τα μηνύματα της ιταλικής αγοράς είναι πολύ θετικά για τη Χαλκιδική κάτι που επιβεβαιώνει και η νέα απευθείας πτήση που ανακοίνωσε η Aegean Airlines από Βενετία για το διεθνές αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης [2 φορές την εβδομάδα, από 13 Ιουνίου 2023], μετά την Ρώμη και το Μιλάνο ενώ συνεχίζουν οι πτήσεις με την Ryanair: Μιλάνο – Μπέργκαμο, Βενετία, Ρώμη, Νάπολη και Μπολόνια.

Σημείο αναφοράς στην έκθεση ήταν η συνέντευξη τύπου, όπου επισημοποιήθηκε η συνεργασία μεταξύ της Τοσκάνης και της Χαλκιδικής/Κεντρικής Μακεδονίας και παρευρέθηκαν ο Έλληνας πρόξενος στο Μιλάνο κ. Νικόλαος Σάκκαρης, εκπρόσωποι της Ελληνικής πρεσβείας, η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Μιλάνο Σοφίας Ζαφειροπούλου, ο Περιφερειάρχης τουρισμού της Τοσκάνης, Leonardo Marras, ο διευθυντής της Toscana Promozione Turistica, Francesco Tapinassi, ο διευθυντής του Fondazione Sistema Toscana – Visittuscany.com, Francesco Palumbo, Clara Svanera δημιουργός του project & υπεύθυνη γραφείου τύπου Toscana Promozione Turistica, Sabrina Talarico Πρόεδρος του σωματείου GIST (Gruppo Italiano Stampa Turistica) και η Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής, κα. Τάνια Ακριτίδου.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Ετρουσκικoύ-Ελληνικoύ συμποσίου με την συνάντηση δύο πολιτισμών που είναι γεωγραφικά απομακρυσμένοι αλλά κοντά στην ουσία, ενώ κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η γαστρονομική εκδήλωση στο περίπτερο της Τοσκάνης με την παρουσίαση παραδοσιακών συνταγών από την Τοσκάνη και τη Χαλκιδική, από τις εξαιρετικές μαγείρισσες, Mariella Lencioni [Τοσκάνη] και την Χαλκιδικιώτισσα chef Γιώτα Κουφαδάκη, η οποία εντυπωσίασε με τις παραδοσιακές συνταγές της και πρόβαλλε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής με τον πιο εύγευστο τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση είχε στο επίκεντρο τις γυναίκες chef και παραγωγούς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ένωση GIST / Stampa Turistica Italiana, τη δημοσιογράφο Clara Svanera και RAI Radio & TV.

Η γαστρονομική αυτή αδελφοποίηση θα συνεχιστεί στη Χαλκιδική την ερχόμενη άνοιξη με την επίσκεψη εκπροσώπων του Τουριστικού Οργανισμού της Τοσκάνης και Ιταλών δημοσιογράφων που θα καλύψουν το γεγονός στο Νομό και την αντίστοιχη επίσκεψη εκπροσώπων του ΤΟΧ στην Τοσκάνη το καλοκαίρι του 2023.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής ευχαριστεί τις εταιρείες Passion Honey [βιολογικό μέλι Χαλκιδικής], Yanni’s Olive Grove [εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο] και την Imperial Olives [ελιές Χαλκιδικής] για την προσφορά των προϊόντων τους καθώς και το Επιμελητήριο Χαλκιδικής για την αμέριστη συμπαράστασή του.

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων στην Ιταλική αγορά, κα. Ελένη Σαρηκώστα έχουν ήδη δρομολογήσει επισκέψεις δημοσιογράφων από τη RAI 1, δημοσιογράφων GIST, Travel blogger με στόχο αφιερώματα εναλλακτικού και γαστρονομικού τουρισμού.