Γεωργιάδης: Δεν θα κλείσουν οι επιχειρήσεις λόγω καύσωνα

 «Αν κάποιος εργάζεται μέσα σε κλιματιζόμενο χώρο, είναι ασφαλής», είπε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης

Στα μέτρα που θα λάβει το υπουργείο Εργασίας ενόψει του καύσωνα αναφέρθηκε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ. Ακόμα μίλησε για την ψηφιακή κάρτα εργασίας και για τις αυξήσεις στους μισθούς.

Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, υπό συνθήκες καύσωνα, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι το υπουργείο Εργασίας κινήθηκε άμεσα, συγκαλώντας τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023, σύσκεψη με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ, την ίδια μέρα, εκδόθηκαν αναλυτικές οδηγίες και εγκύκλιος.

Παράλληλα, χθες, 11 Ιουλίου 2023, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και, σήμερα, θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση, η οποία θα έχει υποχρεωτική νομική ισχύς προς όλες τις επιχειρήσεις. «Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε εκείνους οι οποίοι παραβιάζουν την οδηγία του υπουργείου Εργασίας» αποσαφήνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Προτροπή για τηλεργασία

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να κλείσουν οι επιχειρήσεις, λόγω καύσωνα. «Το να απαγορεύσεις τις εξωτερικές εργασίες στον ήλιο, ναι. Αυτό είναι υποχρεωτικό. Όμως, το να κλείσει μία επιχείρηση που έχει κλιματισμό, δεν υπάρχει λόγος. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια των εργαζομένων. Αν κάποιος εργάζεται μέσα σε κλιματιζόμενο χώρο, είναι ασφαλής.

Η κύρια μέριμνά μας τώρα είναι για τους ανθρώπους που δουλεύουν έξω στον ήλιο. Εκεί που το φαινόμενο είναι σε πολύ μεγάλη ένταση, δεν επιτρέπονται καθόλου εξωτερικές εργασίες. Προτρέπουμε όλες τις επιχειρήσεις που μπορούν, να βάλουν τους εργαζομένους τους σε τηλεργασία» επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας.

Με ακρίβεια δευτερολέπτου ο χρόνος εργασίας

Σε σχέση με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τόνισε ότι ως εργαλείο μπορεί και καταγράφει τις υπερωρίες πολύ καλύτερα από ό,τι η προαναγγελία των υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς η καταγραφή γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, στις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα αποτυπώνεται με ακρίβεια δευτερολέπτου ο χρόνος εργασίας όλων των εργαζομένων, «άρα, θα πληρώνονται στο ακέραιο οι υπερωρίες τους» και δεν θα χρειάζονται διορθώσεις εκ των υστέρων, σε περίπτωση τροποποίησης του προγράμματος εργασίας.

Εάν εμπιστευτούμε τους νόμους της οικονομίας όλα θα πάνε καλά

Για τις αυξήσεις στους μισθούς, ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά σε νησιά, όπως η Σαντορίνη και η Μήλος, που υπέγραψαν τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας για τον τουρισμό. «Η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας, που έχουν υπογράψει, έχει υπερβολικά αυξημένους μισθούς από ό,τι ίσχυαν έως τώρα» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και εξήγησε ότι ο λόγος που συνέβη αυτό είναι, διότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη εργαζομένων και η ανάγκη αυτή οδηγεί σε καλύτερους μισθούς.

 «Το ίδιο θα συμβεί, λοιπόν, συνολικά στην οικονομία μας, εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, να προσελκύουμε επενδύσεις και να ανοίγουμε νέες δουλειές. Εάν εμπιστευτούμε την οικονομία και τους νόμους της, όλα θα πάνε καλά. Δεν είναι ζήτημα κρατικής παρέμβασης. Δουλειά της κρατικής παρέμβασης είναι να κάνει πιο ευνοϊκό το επιχειρηματικό περιβάλλον, να φέρει, δηλαδή, περισσότερους επενδυτές» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.