Γερμανία: Το 82% των πολιτών θεωρεί τη Ρωσία τη μεγαλύτερη απειλή

Γερμανία: Το 82% των πολιτών θεωρεί τη Ρωσία τη μεγαλύτερη απειλή

Το 2021 μόλις το 32% των Γερμανών θεωρούσε τη Ρωσία τη μεγαλύτερη απειλή

Τη Ρωσία «βλέπει» ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη η πλειοψηφία των Γερμανών, σύμφωνα με την «Έκθεση για την Ασφάλεια 2023». Μάλιστα, τη Ρωσία ακολουθούν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Η εν λόγω έρευνα διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «Άλενσμπαχ» μαζί με το Κέντρο Στρατηγικής και Ανώτατης Διοίκησης. Το ποσοστό των Γερμανών που αντιλαμβάνονται τη Ρωσία ως απειλή, ιδιαίτερα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανέρχεται σε 82%, ενώ την ίδια απάντηση έδινε το 2021 μόλις το 32%. Το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί πιο επικίνδυνη την Κίνα και το 52% τη Βόρεια Κορέα.

Ένας στους δύο Γερμανούς θεωρεί τις ΗΠΑ αξιόπιστο σύμμαχο, κάτι που ισχύει μόνο για έναν στους τέσσερις στα πρώην ανατολικά κρατίδια της χώρας. Σε αυτές τις περιοχές, η Ρωσία παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος, αλλά με ποσοστό 73%, έναντι 84% στα δυτικά κρατίδια.

Την ίδια ώρα, στο «Βαρόμετρο Τάσεων» για λογαριασμό των δικτύων RTL/n-tv, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κερδίζει έδαφος και ενισχύεται κατά μία μονάδα για τρίτη συνεχή εβδομάδα, για να φθάσει στο 21%, παραμένει ωστόσο μακριά από την Χριστιανική Ένωση, η οποία προηγείται με 28%, κερδίζοντας επίσης μία μονάδα. Οι Πράσινοι ακολουθούν με 18% (-2) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7%, χωρίς μεταβολή στα ποσοστά τους. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει στο 13% και η Αριστερά στο 5%.

Στην απευθείας επιλογή καγκελάριου, ο Όλαφ Σολτς προηγείται με 26%, ενώ ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ακολουθούν με 20%. Εάν από την πλευρά των Πρασίνων ήταν υποψήφια η υπουργός Εξωτερικών, ο Όλαφ Σολτς θα προηγείτο με 30% του κ. Μερτς, ο οποίος θα συγκέντρωνε 22% και της κυρίας Μπέρμποκ, την οποία θα επέλεγε το 18% των ψηφοφόρων.

Τα κόμματα ωστόσο δεν καταφέρνουν να πείσουν τους πολίτες , καθώς το 56% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα, ενώ μόνο το 14% εκφράζει εμπιστοσύνη στο SPD και το 11% στο CDU. Το ίδιο ποσοστό δηλώνει την εμπιστοσύνη του στους Πράσινους, ενώ το FDP κερδίζει την εμπιστοσύνη του 3% και η Αριστερά του 5%.

Πηγή: ΑΜΠΕ