Για αναβάθμιση διμερών σχέσεων συμφώνησαν Τσίπρας – Ράμα

Η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στις ρωσικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και του τουρισμού τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Παράλληλα συνομίλησαν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Τουρκία. Όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ανοίγει ο δρόμος για πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, όπως προκύπτει, Ελλάδα και Αλβανία είναι έτοιμες για στρατηγική συμφωνία που να επιλύει κρίσιμες διαφορές και να ανοίγει τον δρόμο για προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στη συνάντηση συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας και συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία. Οι δυο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς
Όσον αφορά στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και τη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ, της τετραμερούς με Βουλγαρία και Ρουμανία, την πρωτοβουλία Αδριατικής- Ιονίας και σε άλλες πρωτοβουλίες στην περιοχή.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν.

Μπάλα και μασκότ του Μουντιάλ δώρισε στον Τσίπρα ο Ντβόρκοβιτς

Με ένα ιδιαίτερο δώρο υποδέχτηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Μια μπάλα και μια μασκότ ήταν το δώρο του Ντβόρκοβιτς το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε με χαμόγελο. Το Μουντιάλ της Ρωσίας θα ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου χωρίς την παρουσία της Εθνικής Ελλάδος που δεν κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση.

Γκουρία για Τσίπρα: «Το ανερχόμενο αστέρι της διεθνούς σκηνής»
«Ανερχόμενο αστέρι της διεθνούς σκηνής» (σ.σ. the rising star of the world) αποκάλεσε ο γ.γ. του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α) Άνχελ Γκουρία τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε τυχαία συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Μετακινούμενος στους πολυδαίδαλους διαδρόμους του κεντρικού κτιρίου, για την επόμενη προγραμματισμένη συνάντησή του, ο κ. Τσίπρας «έπεσε» πάνω στον Άνχελ Γκουρία, ο οποίος τον χαιρέτισε εγκάρδια. Ενώπιον μάλιστα πλήθους κόσμου και διεθνών ΜΜΕ, ο κ. Γκουρία έδειξε ιδιαίτερη θέρμη προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνομιλία.

Πρωινός καφές Τσίπρα – Κοτζιά με φόντο το κατάλευκο Νταβός
Τον πρωινό καφέ του «πριν από μια ημέρα σημαντικών επαφών», απόλαυσε ο Αλέξης Τσίπρας παρέα με τον Νίκο Κοτζιά την Πέμπτη με φόντο το χιονισμένο Νταβός, όπως φαίνεται από την ανάρτηση του ίδιου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Στη φωτογραφία φαίνεται ο πρωθυπουργός με τον καφέ του και απέναντι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς να πίνει ένα αναψυκτικό. «Πρωινός καφές με τον Υπουργό Εξωτερικών πριν από μια ημέρα σημαντικών επαφών», αναφέρει η λεζάντα της φωτογραφίας.