Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Σιθωνία στην ειδική ρύθμιση εισαγωγής μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής περιλαμβάνεται και για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 στις περιοχές που υπάγονται στην ειδική διαδικασία για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώνονται οι μαθητές, οι γονείς και η εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Σιθωνίας ότι, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Φ.253.2/123049/Α5/18-09-2026 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής περιλαμβάνεται και για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 στις περιοχές που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και υπάγονται στην ειδική διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η ρύθμιση αφορά, ειδικά και μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027, μαθητές της τελευταίας τάξης και αποφοίτους Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων των περιοχών που περιλαμβάνονται στην απόφαση.
Για τον Δήμο Σιθωνίας, η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πρόκειται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία αναγνωρίζεται έμπρακτα η ανάγκη στήριξης των μαθητών και των οικογενειών της περιοχής, μετά τις φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει την ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.
Η ειδική ρύθμιση δεν σημαίνει ότι όλοι οι μαθητές εισάγονται αυτόματα στο πανεπιστήμιο. Σημαίνει ότι, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις της ρύθμισης, μπορούν να διεκδικήσουν ειδικές θέσεις καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, μέσω της ειδικής διαδικασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, το ειδικό ποσοστό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2% ανά κατηγορία Λυκείου.
Οι ευχαριστίες της Δημοτικής Αρχής
Ως Δημοτική Αρχή, εκφράζονται οι θερμές ευχαριστίες προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ανταπόκριση στο αίτημα και για τη συνέχιση της ειδικής αυτής μέριμνας.
Ιδιαίτερα ευχαριστίες απευθύνονται στην Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, καθώς και στην πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου, για την ευαισθησία και τη συνεργασία τους και για το γεγονός ότι αναγνωρίζουν την ανάγκη να δοθεί στους μαθητές των πληγεισών περιοχών μια πρόσθετη δυνατότητα στην προσπάθειά τους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Δήμαρχος Σιθωνίας
Ιωάννης Μαλλίνης
