Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η απάντηση που τον «έχρισε»… αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο!

Τα τρομερά λόγια του Γιάννη μέρες προτού γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής

Λίγες ημέρες προτού ο Γιάννης γίνει και με τη βούλα παγκόσμιος πρωταθλητής, κατακτώντας το πιο «ισχυρό» αθλητικό δαχτυλίδι, αυτό του ΝΒΑ, το αγόρι από τα Σεπόλια έδινε μία απάντηση σε δημοσιογράφους που χαιρετίστηκε από το διεθνή τύπο, ο οποίος τον «έχρισε» Έλληνα φιλόσοφο.

Ειδικότερα, ο γαλλικός τύπος έγραψε «Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μίλησε περισσότερο σαν Έλληνας φιλόσοφος παρά σαν αστέρας του NBA και η σοφία του όσον αφορά το να ζεις στη στιγμή ίσως είναι και αυτή που μπορεί να οδηγήσει τους Μπακς στην κατάκτηση του τίτλου», λίγο προτού γίνει το 3-2 που οδήγησε και στο 4-2 προχθές.

Η απάντησή του ήταν η εξής και αξίζει να διαβαστεί για την ερμηνεία που δίνει ο Γιάννης στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, μία ερμηνεία που πράγματι θυμίζει λόγια φιλοσόφου.

Η ερώτηση:

« Είσαι 26 ετών και, ξέρεις, έχω καλύψει πολλούς παίκτες που δεν είχαν καταφέρει να καταλάβουν το κομμάτι του εγωϊσμό τους στην άκρη πριν τα 30 τους χρόνια. Θέλω να πω, ποιος σου έμαθε για ποιον λόγο είναι σημαντικό αυτό, αλλά και να το χειριστείς με αυτόν τον τρόπο;»

«Νομίζω ότι θα απαντήσω πως ήταν η ζωή. Συνήθως -επίτρεψέ μου να σου πω το εξής. Συνήθως όταν σκέφτομαι (από την δικιά μου εμπειρία, σωστά;) ότι “ναι έκανα αυτό”, ξέρεις, “είμαι τόσο σπουδαίος”, “έβαλα 30 πόντους, έβαλα 25-10-10”, ή ό,τι μπορεί να σκέφτομαι αναλόγως την περίσταση, γιατί κάποια στιγμή θα τα σκεφτείς όλα αυτά, τύπου, “κέρδισα αυτό, κέρδισα το άλλο”, λογικά την επόμενη φορά που θα βγεις να παίξεις θα είσαι σκ..α. Σωστά; Είναι τόσο απλό. Οι επόμενες ημέρες σου θα είναι απαίσιες. Οπότε κατάλαβα ότι πρέπει να φτιάξεις τη νοοτροπία σου ως εξής: Όταν επικεντρώνεσαι στο παρελθόν, αυτός είναι ο εγωϊσμός σου που μιλάει. “Έκανα αυτό”, ξέρεις… “Μπορέσαμε να κερδίσουμε την τάδε ομάδα 4-0″… “Έκανα αυτό στο παρελθόν”… “Κέρδισα αυτό στο παρελθόν”. Από την άλλη, όταν επικεντρώνομαι στο μέλλον, είναι η έπαρσή μου που μιλάει. Τύπου, “ναι, στο επόμενο παιχνίδι, στο Game 5, θα κάνω αυτό κι εκείνο και τ’ άλλο”. Ξέρεις, τύπου “θα κυριαρχήσω”. Αυτή είναι η έπαρση που μιλάει. Και δεν συμβαίνει έτσι κι αλλιώς. Είσαι ακριβώς εδώ όταν τα λες αυτά. Οπότε, ξέρεις, προσπαθώ να επικεντρώνομαι στην στιγμή. Στο παρόν. Αυτό είναι σεμνότητα. Αυτό είναι το να μην χτίζεις προσδοκίες. Αυτό είναι το να βγαίνεις στο παρκέ και να απολαμβάνεις το παιχνίδι. Να ανταγωνίζεσαι στο υψηλότερο επίπεδο. Και νομίζω ότι είχα ανθρώπους γύρω μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου που με βοήθησαν με αυτό. Αλλά αυτή είναι μια ικανότητα την οποία προσπάθησα, πώς το λέτε, να την τελειοποιήσω. Και μέχρι τώρα δείχνει να δουλεύει. Οπότε δεν πρόκειται να σταματήσω», του είπε.