Γιατί η βιταμίνη D βοηθάει στην επούλωση των τραυμάτων;

Οι ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα που έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους αναρρώνουν ταχύτερα απ’ αυτούς με χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικης Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Χαρρογκέιτ.

Είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τον ρόλο της βιταμίνης D στην ανάρρωση από έγκαυμα και δείχνει ότι η λήψη συμπληρώματος μπορεί να είναι ένας απλός και οικονομικός τρόπος ενίσχυσης της θεραπείας επούλωσης του δέρματος από έγκαυμα.

Παρά την βελτίωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην φροντίδα των εγκαυμάτων, πολλοί ασθενείς έχουν δυστυχώς ανεπαρκή ανάρρωση. Εκτός από την αργή επούλωση υπάρχει πάντα ο κίνδυνος λοιμώξεων και σήψης.

Η βιταμίνη D είναι γνωστή για την αντιβακτηριδιακή της δράση και έτσι οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φλεγμονής και Γήρανσης στο Μπερμινγκχαμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Τζένετ Λορντ και Κχαλιντ Αλ-Ταρραχ, εξέτασαν τον ρόλο της στην επούλωση των εγκαυμάτων.

Συγκεκριμένα, συσχέτισαν τον ρυθμό επούλωσης σε ορίζοντα 12μήνου και τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό των ασθενών. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όσοι ασθενείς είχαν τα υψηλότερα επίπεδα στον οργανισμό τους είχαν την καλύτερη πρόγνωση, με βελτιωμένη επούλωση, λιγότερες επιπλοκές και λιγότερα σημάδια.

Επίσης, παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με εγκαύματα έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους. Αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι η άμεση χορήγηση βιταμίνης D με τη μορφή συμπληρώματος αμέσως μετά το έγκαυμα μπορεί να έχει θετική επίδραση στον ασθενή, περιλαμβανομένης της ενισχυμένης αντιμικροβιακής δράσης για την πρόληψη της λοίμωξης και την βελτίωση της διαδικασίας της επούλωσης.

«Ένα σοβαρό έγκαυμα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης D και η χορήγηση συμπληρώματος μπορεί να είναι ο απλούστερος, ασφαλέστερος και οικονομικός τρόπος βελτίωσης του θεραπευτικού αποτελέσματος για τον ασθενή και το σύστημα υγείας», εξηγεί η Δρ Λορντ. Βέβαια σπεύδει να σημειώσει ότι τα προκαταρκτικά αυτά αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε κλινικές μελέτες.

Στόχος των ερευνητών είναι τώρα να δουν γιατί συμβαίνει η ταχεία απώλεια της βιταμίνης D αμέσως μετά από ένα έγκαυμα και πως θα μπορούν στο μέλλον να εμποδίσουν από το να συμβεί αυτό. Πάντως, η έκταση της μείωσης της βιταμίνης D δεν σχετίζεται με την σοβαρότητα του εγκαύματος, άρα η μείωση μπορεί να αφορά και ελαφρά εγκαύματα.