Γιατί όταν βαριόμαστε μας πιάνει υπνηλία;

Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν γιατί έχουμε την τάση να μας πιάνει υπνηλία ή και να μας παίρνει ο ύπνος όταν απουσιάζει κάποιο ερέθισμα κινητοποίησης, δηλαδή όταν βαριόμαστε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τσουκούμπα θέλησαν να μελετήσουν γιατί ο άνθρωπος βιώνει μια ακατανίκητη επιθυμία να κοιμηθεί όταν βαριέται.

Οι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που ρυθμίζουν την διαδικασία του ύπνου μέσω γνωστικών και συναισθηματικών παραγόντων δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Όμως, οι ιάπωνες ειδικοί ανακάλυψαν ένα τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κινητοποίηση και την ευχαρίστηση, γνωστός και ως επικλινής πυρήνας, μπορεί επίσης να παράγει ύπνο. Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί έχουμε την τάση να νυστάζουμε ή να μας παίρνει ο ύπνος ότι βαριόμαστε, δηλαδή όταν απουσιάζει το κίνητρο.

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με συναδέλφους τους από το Τμήμα Φαρμακολογίας της Σχολής Βασικών Ιατρικών Επιστημών και χρησιμοποίησαν χημειο-γενετικές και οπτικές τεχνικές για να ελέγξουν από απόσταση δραστηριότητες σε νευρώνες του επικλινή πυρήνα και τις συμπεριφορές που μεσολαβούν. Έτσι ανακάλυψαν ότι οι νευρώνες του επικλινή πυρήνα έχουν μια εξαιρετικά ισχυρή ικανότητα να προκαλούν ύπνο που δεν διακρίνεται από το κύριο συστατικό του φυσικού ύπνου, στο στάδιο του βαθέος ύπνου, που χαρακτηρίζεται από αργής και υψηλής έντασης εγκεφαλικά κύμματα.

«Η ενδογενής αδενοσίνη της υπνηλίας είναι καλός υποψήφιος παράγοντας για την πρόκληση ύπνου στο επικλινή πυρήνα», εξηγεί ο Γιο Οϊσι, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Η αδενοσίνη είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι αντιπροσωπεύει ένα στάδιο σχετικής ανεπάρκειας ενέργειας και ότι προκαλεί ύπνο μέσω των υποδοχέων αδενοσίνης. Μια συγκεκριμένη υποομάδα υποδοχέων αδενοσίνης, οι A2A, εκφράζονται ευρέως στον επικλινή πυρήνα. Η καφεΐνη παράγει αφύπνιση επίσης στον επικλινή πυρήνα δια της εμπλοκής των υποδοχέων A2A. Συστατικά που ενεργοποιούν τους A2A υποδοχείς στον επικλινή πυρήνα μπορεί να ανοίξουν νέους θεραπευτικούς δρόμους για την αϋπνία, ένα πρόβλημα που αφορά στο 10-15% του γενικού πληθυσμού και στο 30-60% των ηλικιωμένων.

Πηγή: in.gr