Γιατί πρέπει να πίνετε τον καφέ σας με γάλα

– Τα οφέλη για τον οργανισμό

Νέες μελέτες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εξέτασαν πως αντιδρούν οι πολυφαινόλες του καφέ στην προσθήκη γάλατος

Την επόμενη φορά που θα σας ρωτήσει ο καφετζής αν θέλετε γάλα στον καφέ σας, καλό θα ήταν να απαντήσετε καταφατικά. Νέες μελέτες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης αποκαλύπτουν πως ο καφές αποκτά σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όταν αναμιγνύεται με γάλα.

Στην πραγματικότητα ο συνδυασμός των πρωτεϊνών του γάλακτος με τα αντιοξειδωτικά (ιδίως τις πολυφαινόλες) του καφέ, διπλασιάζει την αντιφλεγμονώδη δράση του ροφήματος στα ανοσοποιητικά κύτταρα.

Οι πολυφαινόλες είναι μία ομάδα φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών, που παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία. Οι ουσίες αυτές προλαμβάνουν και επιβραδύνουν την οξείδωση στον οργανισμό, προστατεύοντας τα κύτταρα του σώματος από τις βλάβες.

Ο καφές είναι μία από τις φυσικές πηγές πολυφαινολών. Άλλες καλές πηγές είναι το κακάο, το ελαιόλαδο, τα μούρα με έντονα χρώματα, οι ελιές, το τσάι, τα προϊόντα σόγιας κ.λπ.

Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν πως αντιδρούν οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα μόρια που σχηματίζουν τις πρωτεΐνες τις οποίες περιέχει σε αφθονία το γάλα.

 «Διαπιστώσαμε πως οι πολυφαινόλες αλληλεπιδρούν με τα αμινοξέα, εντείνοντας την αντιφλεγμονώδη δράσης τους στα ανοσοποιητικά κύτταρα. Η αντίδραση αυτή σημαίνει πως ο καφές με γάλα μπορεί να ωφελεί σημαντικά την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Marianne Nissen Lund, καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Τεχνητή φλεγμονή σε κυτταρικές σειρές

Οι ερευνητές δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry. Όπως γράφουν, προκάλεσαν τεχνητή φλεγμονή σε κυτταρικές σειρές στο εργαστήριο. Οι σειρές αποτελούνταν από ανοσοποιητικά κύτταρα.

Στη συνέχεια, εξέθεσαν μερικές από τις σειρές σε σκέτες πολυφαινόλες και άλλες σε πολυφαινόλες που πρώτα είχαν αλληλεπιδράσει με αμινοξέα. Διατήρησαν επίσης μερικές κυτταρικές σειρές ως είχαν (ομάδα ελέγχου).

Τα ανοσοποιητικά κύτταρα που εξετέθησαν στον συνδυασμό πολυφαινολών-αμινοξέων ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής, σε σύγκριση με εκείνα που είχαν εκτεθεί μόνο στις πολυφαινόλες.

 «Η έρευνά μας συνεχίζεται στο εργαστήριο, για να διαπιστώσουμε τι οφέλη παρέχει αυτό το εύρημα στην υγεία ζώων», είπε ο Dr. Lund. «Ύστερα θα συνεχίσουμε την έρευνα μας σε ανθρώπους».

Πως αντιδρά ο καφές

Στη δεύτερη μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν πως αντιδρά ο καφές όταν εκτίθεται στο γάλα. Έναυσμα αυτής της έρευνας ήταν προγενέστερα ευρήματα των επιστημόνων οι οποίοι είχαν διαπιστώσει ότι οι πολυφαινόλες ενώνονται με τις πρωτεΐνες:

    Των προϊόντων κρέατος

    Του γάλακτος

    Της μπύρας

Η δεύτερη μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Food Chemistry. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ανέλυσαν διάφορα έτοιμα ροφήματα του εμπορίου. Σε όσα από αυτά υπήρχε καφές με γάλα, εντοπίστηκαν σύμπλοκα που παράγονται κατά την αλληλεπίδραση των  πολυφαινολών με τις πρωτεΐνες.

Ωστόσο δεν εντοπίστηκαν ανάλογα σύμπλοκα στα ροφήματα με κακάο και γάλα, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι επιστήμονες θέλουν τώρα να βρουν ποια είναι η ποσότητα των πολυφαινολών που πρέπει να περιέχει ένα ρόφημα, για να είναι πιο ωφέλιμο.

 «Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν απορροφά πολλές πολυφαινόλες από τα τρόφιμα. Γι’ αυτό τον λόγο γίνονται προσπάθειες για να ενταχθούν οι πολυφαινόλες σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα, που βελτιώνουν την απορρόφησή τους. Ελπίζουμε ότι η στρατηγική αυτή θα εντείνει ακόμα περισσότερο την αντιφλεγμονώδη δράση τους», κατέληξε η Dr. Lund.

Πηγή: iatropedia