Γκιούλα: «Η συνάντηση του κορωνοϊού και της γρίπης θα είναι μεγαλειώδης»

Όσοι φορέσουν μάσκα κινδυνεύουν λιγότερο είπε η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας το πιθανότερο σενάριο για αυτό τον χειμώνα είναι η συνύπαρξη του κορωνοϊού και της γρίπης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Γεωργία Γκιούλα, καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η συνάντηση του κορωνοϊού και της γρίπης θα είναι μεγαλειώδης». «Ο ιός της γρίπης ήταν αυτός που προκαλούσε την πλειοψηφία των αναπνευστικών λοιμώξεων κάθε χρόνο. Ήρθε ο κορωνοϊός και τα σάρωσε όλα, εξαφανίζοντας τον ιό. Φέτος, για πρώτη φορά, μετά από δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας ξεκινά ο χειμώνας χωρίς τα μέτρα που είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Αυτό θα αφήσει το περιθώριο σε όλους τους αναπνευστικούς ιούς να κυκλοφορούν ελεύθερα», υπογράμμισε η κ. Γκιούλα.

Όσοι φορέσουν μάσκα κινδυνεύουν λιγότερο, ενώ οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα συμπεριφερθούν οι δύο ιοί όταν βρεθούν στον ίδιο οργανισμό. «Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της μάσκας και των μέτρων δεν ήρθαμε σε επαφή με αυτούς τους αναπνευστικούς ιούς και δεν έχουμε την κάλυψη που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια», συμπλήρωσε.

Η κ. Γκιούλα προειδοποίησε πως για τους παραπάνω λόγους ο οργανισμός μας είναι πιο ευάλωτος και τόνισε πως ιδιαίτερα φέτος είναι σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. «Η κλασική γρίπη έχει υψηλό πυρετό, κακουχία και μυαλγία. Ο ασθενής περιγράφει ότι δεν μπορεί να κουνηθεί και να πάρει τα πόδια του, με ταυτόχρονα συμπτώματα από το ανώτατο αναπνευστικό. Άρα όντως η γρίπη σε κάποιο ποσοστό να έχει πιο βαριά συμπτωματολογία», είπε.

Πηγή: megatv.com