Οι 3 δεσμεύσεις Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη

Απαραίτητη προϋπόθεση για μια φυγή προς τα εμπρός χαρακτήρισε την πολιτική αλλαγή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο της πρώτης ημέρας του 2ου Thessaloniki Summit, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης  και παραγωγικών φορέων, πολιτικών και επιχειρήσεων.

Η ομιλία του δεν ήταν κλασσική, αλλά πραγματοποιήθηκε σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων από πάνελ, στο οποίο συμμετείχε ως συντονιστής ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Σαββάκης καθώς και επιχειρηματίες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα χρειάζεται τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και τόνισε ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για αλλαγή. Σχετικά με την έξοδο από τα μνημόνια είπε ότι «στα λόγια θα είναι καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, στην πράξη η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε για μείωση του ΕΝΦΙΑ (κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια) και της φορολογίας των επιχειρήσεων (από 29% στο 20% μέσα σε δύο έτη) ενώ τόνισε ότι το όποιο πλεόνασμα θα πάει εξολοκλήρου σε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Για τις επενδύσεις είπε ότι στην αρχή της θητείας της ΝΔ θα έρθει νομοθέτημα για απλοποίηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων, ενώ αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα δήλωσε: Θέλει η κυβέρνηση τις επενδύσεις ή όχι; Δεν είμαι σίγουρος. Μιλάει για επενδύσεις αλλά υψώνει συνεχώς προσκόμματα.

Για τα μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση είπε ότι είναι εξαιρετικά επώδυνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Για θέματα ασφάλειας, με αφορμή και την πρόσφατη υπόθεση Λεμπιδάκη, ερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον πρώην πρόεδρο του ΣΒΒΕ, επιχειρηματία Γιώργο Μυλωνά, ο οποίος έχει πέσει και ο ίδιος θύμα απαγωγής. Ειδικότερα, ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για την επιτυχή έκβαση στην απαγωγή Λεμπιδάκη, αλλά είπε πως αυτή η επιτυχία δεν μπορεί να εξαλείψει το αίσθημα ανασφάλειας που υπάρχει και βάζει εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «τα ζητήματα ασφάλειας αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για εμάς».  Έδωσε για μία ακόμη φορά τα συγχαρητήριά του στην Ελληνική Αστυνομία, για την οποία είπε ότι όταν αφεθεί ελεύθερη μπορεί να κάνει απερίσπαστη και αποτελεσματικά τη δουλεία της ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει καλύτερη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι το άσυλο στα πανεπιστήμια θα αλλάξει «ώστε η αστυνομία αυτεπάγγελτα να μπορεί να παρεμβαίνει όποτε τελείται κάποιο αδίκημα».

«Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι άσυλο ιδεών και ο καθένας να μην φοβάται να πει τη γνώμη του γιατί θα μπουν 20-30 να τον γιαουρτώσουν. Τραμπουκισμοί και τυραννίες μια μικρής μειοψηφίας δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές». είπε χαρακτηριστικά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης επισήμανε ότι κατά τον ΣΒΒΕ, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας δεν μπορούν να γίνονται βιαστικά, και, πολλές φορές υπό το κράτος του φόβου και της εξόδου της χώρας από την ζώνη του ευρώ. Γι΄ αυτό κ. Πρόεδρε, το ζητούμενο από εμάς είναι ένα: «Να υπάρχει σχέδιο», τόνισε.

Μ. ΚΟΥΖΟΥΦΗ