Η αναβίωση του Ακάνθιου Οίνου στην Ιερισσό Χαλκιδικής

Η αναβίωση του Ακάνθιου Οίνου, μέσα από τη συνεργασία της Domaine Agrovision και του ” Aristotle’s Paths”, στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Ο οίνος ως ένας πολιτιστικός σύνδεσμος της περιοχής ανά τους αιώνες! Μία πολιτιστική διαδρομή η οποία στοχεύει στη πρόσθεση αξίας στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ ΑΚΑΝΘΙΟ ΟΙΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ!

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με αστείρευτο φυσικό κάλλος, προικισμένη γη, ένδοξη ιστορία, πλούσιο και μακραίωνο παρελθόν. Το κρασί κατείχε ιδιαίτερη θέση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των αρχαίων Ελλήνων. Οι ιστορικές αναφορές το συνδέουν με την καθημερινότητα αλλά και με σπουδαία γεγονότα ανά τους αιώνες. Ο οίνος συνόδευε τιμητικά γεύματα, πρωταγωνιστούσε στα αρχαιοελληνικά συμπόσια και αποτελούσε σημαντική προμήθεια για στρατιωτικές εκστρατείες. Η σημαντικότερη διάκρισή του ήταν η ταυτότητα που του δινόταν ανάλογα με την περιοχή που προερχόταν. Ήταν ένας προπομπός θα λέγαμε, της σημερινής Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Ο θρόνος του Ξέρξη κατασκευασμένος από βαρέλια στα οποία έχει παλαιώσει ο Ieris Oinos. Γευσιγνωσία με μαγευτική θέα τον Άθωνα και τη νήσο της Αμμουλιανής.

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ: ΑΚΑΝΘΙΟΣ ΟΙΝΟΣ & IERIS OINOS

 ‘Οπως μας εξηγεί ο κ. Άγγελος Ζαμάνης, διευθυντής του Domaine Agrovision, ο «Ακάνθιος Οίνος» δηλαδή ο οίνος της αρχαίας Ακάνθου, της σύγχρονης Ιερισσού στη Χαλκιδική δεν ήταν ένα απλό κρασί. Ήταν το κρασί που σύμφωνα με το μύθο ζήτησε να δοκιμάσει ο Ξέρξης κατά τη διάνοιξη της ομώνυμης διώρυγας στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής στη διάρκεια των περσικών πολέμων. Ήταν το κρασί που ήπιε ο βασιλιάς των Περσών πριν τη μάχη των Θερμοπυλών. Αποτελούσε δε, το μήλο της έριδος μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ήταν επίσης το κρασί που ο αρχαίος φιλόσοφος Αθηναίος αναφέρει στο έργο του «Δειπνοσοφιστές» και συνόδευε τα συμπόσια των αρχαίων Ελλήνων. Το κτήμα θέλοντας να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν τονίζοντας την εντοπιότητα έδωσε το όνομα “Ieris Oinos” στο πιο εκλεκτό του ερυθρό κρασί που προέρχεται από την Ιερισσό.

Πλούσιο τραπέζι συνοδεία κρασιών από το κτήμα Agrovision δίπλα στους αμπελώνες.

DOMAINE AGROVISION & ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η αναβίωση του «Ακάνθιου Οίνου» – ενός εκ των μεγαλυτέρων οινικών brand του αρχαίου κόσμου – πραγματοποιείται από ένα νέο οινοποιείο, το Domaine Agrovision, με έδρα την Ιερισσό Χαλκιδικής, την πάλαι ποτέ αρχαία Άκανθο. Το οινοποιείο σε συνεργασία με την ταξιδιωτική εταιρεία «Aristotle’s Paths» έχουν χαράξει το «Δρόμο του Ακάνθιου Οίνου». Πιο συγκεκριμένα έχουν δημιουργήσει μια περιπατητική διαδρομή η οποία ξεκινά από το λιμάνι της Ιερισσού, σταματά στην αρχαία Άκανθο και ολοκληρώνεται στο θρόνο του Ξέρξη και στους αμπελώνες του Domaine Agrovision. Ακολουθεί γευσιγνωσία με θέα τη νήσο της Αμμουλιανής και το Άγιο Όρος. Όπως αντιλαμβάνεστε εκτός της απολαυστικής γευστικής δοκιμής, οι συμμετέχοντες ταξιδεύουν στο παρελθόν με τον Ακάνθιο Οίνο ο οποίος μεταλαμπαδεύει πολιτισμό και ιστορία.

Τα κρασιά του Domaine Agrovision, Λευκό “20”, Ροζέ “20” & ο Ieris Oinos, διατίθενται στο Wine Shop “750ml Winederful Ideas”

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ 750ML WINEDERFUL IDEAS

Ο πρωτότυπος αυτός οινικός περίπατος αποτελεί μια ενέργεια που στοχεύει στην ανάδειξη της ιστορίας του «Ακάνθιου Οίνου» αλλά και γενικότερα του πολιτισμού της περιοχής. Οι γευστικές δοκιμές με τα κρασιά του Domaine Agrovision, όπως το ερυθρό Ieris Oinos, το λευκό και ροζέ “20” και το Αmmouliani, σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα καθιστούν την όλη διαδρομή μια μοναδική γευστική και πολιτιστική εμπειρία. Σημειωτέον ότι περιορισμένος αριθμός φιαλών της ναυαρχίδας του κτήματος, “Ieris Oinos” παλαιώνεται υποθαλάσσια και υπεδάφια (!). Το wine shop “750ml Winederful Ideas” έχει προγραμματίσει οριζόντιες γευστικές δοκιμές της εμβληματικής ετικέτας που υπόκειται σε αυτές τις μεθόδους παλαίωσης. Ήδη διατίθεται στο φυσικό κατάστημα η παλαιωμένη σοδειά του ’17 όπως και οι υπόλοιπες βραβευμένες ετικέτες του πρωτοπόρου κτήματος.

Πηγή: 750ml.gr

blog.moudaniwn.gr