Η Cappella Sistina σε μοναδική έκδοση αξίας 22.000 δολαρίων

Λόγω του «δεύτερου κύματος» της πανδημίας τα Μουσεία κλείνουν και πάλι και δεν γνωρίζουμε πότε θα έχουμε ξανά την ευκαιρία να θαυμάσουμε από κοντά τα αριστουργήματα της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό.

Παρηγοριά είναι η κυκλοφορία από την Callaway Arts & Entertainment μιας super-deluxe τρίτομης έκδοσης σε 1.999 αριθμημένα αντίτυπα που φέρει τη σφραγίδα αυθεντικότητας των Μουσείων του Βατικανού. Στις 822 σελίδες παρουσιάζονται, με state-of-the-art ακρίβεια χρωμάτων και εκτυπωτική πιστότητα, τα μοναδικά έργα του Μιχαήλ Άγγελου, του Μποτιτσέλι, του Περουτζίνο και άλλων Δασκάλων της Αναγέννησης, με τρόπο που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί.

Η έκδοση «The Sistine Chapel» της Callaway Arts & Entertainment -σε συνεργασία με τα Μουσεία του Βατικανού και τον ιταλικό Οίκο εκδόσεων τέχνης Scripta Maneant- είναι η πρώτη εγκεκριμένη έκδοση αυτού του είδους και δεν πρόκειται να επανεκδοθεί, κάτι το οποίο δικαιολογεί το κόστος απόκτησής της: 22.000 δολάρια.

Για να δημιουργηθεί το βιβλίο, επί 67 συνεχόμενες νύχτες ενώ η Καπέλα Σιξτίνα ήταν κλειστή για το κοινό, μια ομάδα φωτογράφων τράβηξε περισσότερες από 270.000 ψηφιακές φωτογραφίες. Χρησιμοποιώντας σκαλωσιά ύψους 10 μέτρων για να αιχμαλωτίσουν σε gigapixel φωτογραφία κάθε εκατοστό του παρεκκλησίου, η ομάδα χρησιμοποίησε ειδικό λογισμικό εικόνων για να συρράψει «χωρίς ραφές» όλες τις 270.000 λήψεις.

Η εμπειρία κατάδυσης – ή μάλλον, ανάδυσης – του φιλότεχνου στα έργα όπως παρουσιάζονται στην έκδοση, προφανώς και έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ζωντανή εμπειρία.

Η εγγύτητα του θεατή με τα έργα που προσφέρεται εδώ δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και με τα καλύτερα κιάλια με τα οποία θα είχε φροντίσει να εξοπλιστεί ο επισκέπτης στην Καπέλα Σιξτίνα. Εξαιρετικές λεπτομέρειες των χρωμάτων και της υφής των έργων μαζί και των κινήσεων του πινέλου του καλλιτέχνη, επιτρέπουν στον θεατή να βυθιστεί στις νωπογραφίες.