Η ΔΟΕ ανάβει το πράσινο φως

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ άφησε μια μεγάλη πόρτα ανοιχτή για πιθανή συμμετοχή Ρώσων αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»!

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Ολυμπιακό Χωριό της γαλλικής πρωτεύουσας, ο ισχυρός άνδρας της ΔΟΕ, διαβεβαίωσε ότι η απόφαση για τη συμμετοχή Ρώσων αθλητών στους αγώνες του Παρισιού δεν έχει ακόμη ληφθεί, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούν να λάβουν μέρος χωρίς σημαία και υπό ορισμένες συνθήκες.

 «Δεν συζητήσαμε αυτό το θέμα στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου στο Παρίσι. Όμως έχουμε μια ολυμπιακή σύνοδο κορυφής με «όλα τα μέρη» που συνδέονται με τη ΔΟΕ και η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λοζάνη σε λίγες μέρες. Θα μελετήσουμε τη γεωπολιτική κατάσταση και τον αντίκτυπό της στον αθλητισμό.

Θα λάβουμε υπόψη την πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ για αυτή την υπόθεση, η οποία ζητά Ολυμπιακή εκεχειρία και υποστηρίζει την προσέγγιση της ΔΟΕ» τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής η οποία τάσσεται (με τις ευλογίες του εννοείται) υπέρ της συμμετοχής Ρώσων αθλητών που δεν έχουν υποστηρίξει ρητά την εισβολή στην Ουκρανία, που δεν είναι στον στρατό και που είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν υπό ουδέτερη σημαία.

 «Ανάλογα με το τι θα ακουστεί σε αυτή τη σύνοδο κορυφής των Ολυμπιακών Αγώνων, η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ θα λάβει μια απόφαση τους επόμενους μήνες, πιθανότατα στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο» κατέληξε ο Τόμας Μπαχ που προσωπικά έχει πάρει την απόφασή του και έχει την δύναμη να την περάσει και στην ολομέλεια.

Απλά θα μελετήσουν όλες τις παραμέτρους έτσι ώστε να μειωθούν ή να εξαφανιστούν οι όποιες αντιδράσεις καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ακόμα και του μποϊκοτάζ από κάποιες χώρες (σίγουρα την Ουκρανία και ενδεχομένως και από κάποιους συμμάχους της) σε περίπτωση που ανοίξει η πόρτα διάπλατα για τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ρωσίας.

Πάντως ακόμα και να επικυρωθεί η είσοδος αθλητών από τη χώρα υπό ουδέτερη σημαία αυτό δεν θα αφορά ομαδικά αθλήματα, καθώς εκεί η Ρωσία έχει αποκλειστεί εδώ και καιρό από τις διεθνείς ομοσπονδίες των αθλημάτων με αποτέλεσμα να μην έχει συμμετάσχει ούτε σε ηπειρωτικές και παγκόσμιες διοργανώσεις συνεπώς δεν έχει κερδίσει θέση για συμμετοχή έστω σε προολυμπιακά τουρνουά όπου και θα κριθούν οι τελευταίες θέσεις πρόκρισης σε διάφορα ομαδικά αθλήματα όπως πχ το μπάσκετ. Όπου η χώρα μας και ο Πειραιάς θα φιλοξενήσει (2-7 Ιουλίου του 2024) το ένα από τα τέσσερα προολυμπιακά που θα κρίνουν τις τελευταίες τέσσερις ομάδες που θα προκριθούν στο Παρίσι.

in.gr