Η Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανθεκτικότητα του νερού : Περισσότερο καθαρό και οικονομικά προσιτό νερό για τους καταναλωτές

Στις 4 Ιουνίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη στρατηγική της για το νερό, όσον αφορά την ανθεκτικότητα του, δηλαδή την επάρκεια, την ασφάλεια, την πρόσβαση όλων σε καθαρό και οικονομικά προσιτό νερό και υγιεινή. Σκοπός αυτής της στρατηγικής, είναι να προστατεύσει και να διαχειριστεί, με βιώσιμο τρόπο, το νερό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενδυναμώσει τους πολίτες του για την προστασία του νερού. Για τους καταναλωτές, η στρατηγική αυτή πρέπει να συμβάλλει στην προστασία του κύκλου του νερού, ώστε να εξασφαλίσει καθαρό και οικονομικά προσιτό νερό για όλους.

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών- BEUC και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών- ΚΕ.Π.ΚΑ., καλωσόρισαν αυτό το σχέδιο δράσης, καθώς απαιτούνται δραστικές ενέργειες, ώστε, μέσω της προστασίας του κύκλου του νερού, να περιοριστούν τα επιβλαβή χημικά, να καταστούν πιο βιώσιμες οι γεωργικές πρακτικές και επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια στις Ευρωπαϊκές υποδομές για το νερό.

Η διευθύντρια συντονισμού της BEUC, κ. Sylvia Maurer, σχολίασε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σωστά θέτει την προστασία του νερού, ψηλά στην ατζέντα της. Είναι ζωτικής σημασίας να δράσουμε αποφασιστικά για την προστασία του νερού.  Η πρόσβαση  σε ασφαλές, καθαρό και οικονομικά προσιτό νερό αποτελεί επιτακτική ανάγκη των καταναλωτών. Οι Ενώσεις Καταναλωτών προτείνουν, εδώ και χρόνια, στους καταναλωτές να πίνουν νερό βρύσης, αντί για εμφιαλωμένο νερό, προκειμένου αφενός να εξοικονομήσουν χρήματα και αφετέρου να προστατεύσουν το περιβάλλον. Ωστόσο, το μήνυμα αυτό γίνεται ολοένα και πιο αβάσιμο σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, λόγω σοβαρής μόλυνσης του νερού από αγροτικές/γεωργικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Αυτό, έρχεται να προστεθεί στο ολοένα και υψηλότερο κόστος που πληρώνουν οι καταναλωτές για το νερό, το οποίο είναι υψηλότερα από αυτό της βιομηχανίας, ή της γεωργίας.

Γι’ αυτό, καλωσορίζουμε αυτή την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση και μόλυνση από τη γεωργία και τη βιομηχανία κοστολογούνται ανάλογα. Επίσης, η σταδιακή κατάργηση των υπερφθοριωμένων  αλκαλιωμένων ουσιών (PFAS) πρέπει να λαμβάνεται επίσης υπόψη στην κοστολόγηση. Πρέπει, τέλος, να χρηματοδοτήσουμε καλύτερα την προστασία του νερού και τις υποδομές γι’ αυτό, δημιουργώντας μηχανισμούς δημόσιας χρηματοδότησης, που θα υποστηρίξουν τις επενδυτικές ανάγκες των Δήμων. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουμε την παροχή καθαρού και οικονομικά προσιτού νερού».

Για καταγγελίες ή περισσότερες πληροφορίες, ας απευθυνθούμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ., τηλ. 2310-233333, ώρες 09:00 – 14:30.