Η γυμναστική ακυρώνει τα «γονίδια της παχυσαρκίας»

Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί σύγχρονη επιδημία και η επιστημονική έρευνα έχει εδώ και χρόνια εστιάσει στην αναζήτηση των παραγόντων που συντελούν στην αύξηση του σωματικού βάρους, ειδικά στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Αν και πολλές γυναίκες κατηγορούν τη γενετική τους σύσταση, δηλαδή του DNA τους για την αύξηση του σωματικού τους βάρους, μια νέα μελέτη δείχνει ότι καθώς γυναίκες μεγαλώνουν μπορούν να ξεπεράσουν το εμπόδιο της γενετικής προδιάθεσης για τη παχυσαρκία, μέσω της γυμναστικής. Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Menopause της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης Βορείου Αμερικής.

Παλαιότερες μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γενετική επιρροή στον Δείκτη Μάζας Σώματος αυξάνει από την παιδική μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή. Όμως, έχει ερευνηθεί ελάχιστα η επίδραση των γονιδίων της παχυσαρκίας στα όψιμα χρόνια της ζωής του ανθρώπου και κατά πόσο μπορούμε να τα «ακυρώσουμε» μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής περιλαμβανομένης της άσκησης.

Στη μελέτη με τίτλο «Η σωματική δραστηριότητα τροποποιεί την γενετική επιρρέπεια στην παχυσαρκία στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», τα αποτελέσματα από την ανάλυση των δεδομένων για πάνω από 8.200 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Women’s Health Initiative αποδεικνύουν ότι η γυμναστική μειώνει την επιρροή της γενετικής προδιάθεσης στην παχυσαρκία και μάλιστα αυτή η επιρροή είναι πιο σημαντική στα άτομα άνω των 70 ετών.

Εν ολίγοις η έρευνα έρχεται να ενισχύσει τις ήδη ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για την διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ειδικά κατά την τρίτη ηλικία, για τη μεγιστοποίηση της ποιότητας ζωής και της μακροζωίας. In.gr