Η κατανάλωση αυτών των δύο ποτών την ίδια ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, σύμφωνα με μια μελέτη

Σύμφωνα με έρευνα, ο συνδυασμός πολύ ζεστού τσαγιού με υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να πενταπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.
Αν και ήταν ήδη γνωστό ότι το αλκοόλ και το κάπνισμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, η έρευνα του 2018 έβαλε στο κάδρο και την κατανάλωση «καυτού» τσαγιού.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Κίνα από την ομάδα του Δρ. Canqing Yu του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, η οποία παρακολούθησε 456.155 συμμετέχοντες ηλικίας 30 έως 79 ετών για περίπου εννέα χρόνια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τσαγιού σε υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό είτε με την κατανάλωση αλκοόλ είτε με το κάπνισμα συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου από ό,τι το ζεστό τσάι μόνο του.
Ειδικότερα, σε σύγκριση με τα άτομα που έπιναν τσάι λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα και κατανάλωναν λιγότερο από 15 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως, εκείνοι που έπιναν καυτό τσάι και 15 γραμμάρια ή περισσότερο αλκοόλ καθημερινά είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. Ο συνδυασμός καυτού τσαγιού με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αύξησε τον σχετικό κίνδυνο κατά πέντε φορές, ενώ οι καπνιστές που έπιναν καυτό τσάι καθημερινά διπλασίασαν τον κίνδυνό τους.
Προηγούμενες έρευνες είχαν υποδείξει ότι η «θερμική βλάβη» που προκαλείται από την κατανάλωση καυτών υγρών θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο από άλλους παράγοντες.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η αποφυγή του καυτού τσαγιού θα μπορούσε να είναι επωφελής για την πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου, ιδιαίτερα για τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολικά αλκοόλ ή καπνίζουν.
Πηγή: www.iefimerida.gr