Η Ουκρανία θέλει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία – Ο όρος που έβαλε ο Πούτιν

«Θέλω να απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά […] ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουμε τον θάνατο ανθρώπων»

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλεί ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το μήνυμα του Ζελένκσι μεταδόθηκε μέσω βίντεο στο Telegram και σε αυτό αναφέρει:

«Θέλω να απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά […] ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσουμε τον θάνατο ανθρώπων».

Η Μόσχα απαντά, σύμφωνα με το Reuters, ότι θα προσέλθει σε συνομιλίες μόνο αν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, από τη μεριά του, είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία σήμερα, ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να έχει υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία, όπως μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV.

«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία» είπε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωνε ότι η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό» δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος στο Reuters ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχάιλο Ποντόλιακ. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Πριν από λίγη ώρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα θα ήταν έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο μόνο εάν ο ουκρανικός στρατός κατεβάσει τα όπλα.

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν θέλει να κυβερνούν την Ουκρανία «νεο-ναζί».

Είπε ακόμη ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά θέλει να είναι ανεξάρτητη και πως δεν «βλέπει» πιθανότητα να αναγνωρίσει την κυβέρνηση ως δημοκρατική. Πρόσθεσε ότι στόχος της Μόσχας είναι να επιτρέψει στους Ουκρανούς να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Με πληροφορίες από skai