Η πληγή της οπαδικής βίας στην Ελλάδα

– Τα 12 θύματα και το 1ο φονικό στη Θεσσαλονίκη

Τα περιστατικά της οπαδικής βίας που έχουν στιγματίσει την Ελλάδα από το 1983 μέχρι σήμερα – Το 12ο θύμα αυτής ο 29χρονος φίλος της ΑΕΚ, Μιχάλης Κατσούρης

O 29χρονος Μιχάλης Κατσούρης δεν είναι δυστυχώς το πρώτο θύμα οπαδικής βίας στη χώρα μας αλλά το 12 θύμα το οποίο γίνεται γνωστό ότι οφείλεται σε οπαδικά κίνητρα. Ο κύκλος αίματος ξεκινά το 1983 με τον 18χρονο Άρη Δημητριάδη έξω από το γήπεδο Χαριλάου. Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού σημάδεψε ανεξίτηλα τον ελληνικό αθλητισμό την 1η Φεβρουαρίου του 2022. Το βράδυ της Δευτέρας (7/8), επιβεβαιώθηκε ότι η πληγή της βίας που σχετίζεται με τον αθλητισμό, είναι ακόμη ανοιχτή.

9/9/1983 Άρης Δημητριάδης – 18 ετών, Θεσσαλονίκη

Ο αθλητής ποδηλασίας Άρης Δημητριάδης έγινε πριν από 39 χρόνια ο πρώτος καταγεγραμμένος νεκρός της τυφλής οπαδικής βίας στη χώρα μας. Δέχτηκε επίθεση με μαχαιριές έξω από το γήπεδο Χαριλάου όταν ρώτησε το σκορ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. 

26/10/1986 Χαράλαμπος Μπλιώνας – 29 ετών, Λάρισα

Ο πρώτος νεκρός στο γήπεδο. Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου πριν από 36 χρόνια ο καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας πέφτει νεκρός στις εξέδρες του γηπέδου Αλκαζάρ χτυπημένος στο λαιμό από φωτοβολίδα λίγες μέρες πριν από το γάμο του. Ήταν η πρώτη φορά που είχε πάει στο γήπεδο, τυχαία, γιατί είχε χάσει το δρομολόγιο του ΚΤΕΛ για την Αθήνα.

13/1/1991 Γιώργος Παναγιώτου – 17 ετών, Αττική

Ο πρώτος ανήλικος νεκρός. Ο 17χρονος Γιώργος Παναγιώτου δέχεται φωτοβολίδα στην κοιλιά κατά διάρκεια συμπλοκής οπαδών στη Νέα Φιλαδέλφεια και πέφτει νεκρός

10/4/1991 Ευθύμιος Λιάκας 21 ετών – Κώστας Ντόλιας 25 ετών, Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Οι δύο φίλοι καίγονται ζωντανοί επιστρέφοντας από την Αθήνα μετά το τέλος του αγώνα κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ – Πανιωνίου. Στο 24ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού ένα αυτοκίνητο πλησιάζει στο δικό τους και κάποιος πετά μια βόμβα μολότοφ. Το όχημα γίνεται παρανάλωμα του πυρός. 

12/5/1993 Γιώργος Καρνέζης – 25 ετών, Αττική

Ο Γιώργος Καρνέζης πέφτει νεκρός από θανάσιμη μαχαιριά λίγο μετά τη λήξη αγώνα μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού .

29/3/2007 Μιχάλης Φιλόπουλος – 22 ετών, Αττική

Έπειτα από 14 χρόνια κι άλλος νεκρός. Ο Μιχάλης Φιλόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή σε ραντεβού θανάτου για συμπλοκή μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού.

5/9/2011 Γιάννης Ρουσάκης – 21 ετών, Ηράκλειο Κρήτης

Νέο ραντεβού θανάτου αυτή τη φορά στην Κρήτη μεταξύ οπαδών Παναθηναϊκού – ΟΦΗ. Ο Γιάννης Ρουσάκης δέχεται διαδοχικές μαχαιριές κατά τη διάρκεια συμπλοκής και καταλήγει

14/9/2014 Kώστας Κατσούλης – 46 ετών Αλικαρνασσός Κρήτης

Ο Κώστας Κατσούλης πέφτει νεκρός, τραυματισμένος στο κεφάλι, έπειτα από συμπλοκές μετά τον Αγώνα Εθνικού Πειραιώς και Ηροδότου.

4/5/2017 Νάσος Κωνσταντίνου – 24 ετών, Θεσσαλονίκη

Ο Νάσος Κωνσταντίνου προσπαθεί να ξεφύγει από κουκουλοφόρους που του επιτίθενται στην οδό Αγίου Δημητρίου μετά το τέλος του ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού. Παρασύρεται από αυτοκίνητο και λίγες μέρες μετά αφήνει την τελευταία του πνοή.

5/1/2020 Tόσκο Μποζατζίσκι – 28 ετών, Θεσσαλονίκη

Ο Βούλγαρος Τόσο Μποζατζίσκι παρασύρεται θανάσιμα από αυτοκίνητο στην οδό Μαρίας Κάλας όταν προσπαθεί να ξεφύγει από επίθεση ομάδας οπαδών.

1/2/2022 Άλκης Καμπανός – 19 ετών, Θεσσαλονίκη

Το πιο πρόσφατο θύμα, ο Άλκης Καμπανός πέφτει νεκρός από θανάσιμες μαχαιριές ομάδας ατόμων λίγο έξω από το γήπεδο Χαριλάου, σχεδόν στο ίδιο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή και ο πρώτος νεκρός οπαδικής βίας.

Πηγή: ΕΡΤ